WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van kinderkamer naar speelparadijs in 5 stappen

Tuurlijk, de kids worden er blij van, maar papa en mama zijn vaak een stuk minder enthousiast over al dat speelgoed wat rondslingert in huis. Met deze praktische tips maak je van de kinderslaapkamer een echt speelparadijs.

kinderkamer met schommel speelparadijs

Maak opruimen leuk

Schilder de speelgoedkast in de favoriete kleur van het kind, beplak ‘m met stickers of geef met speelse etiketten aan welke inhoud er achter een deur of la verstopt zit. Werk in de kast met manden, bakken en dozen, je kids pakken het er makkelijk uit én het houdt het overzichtelijk Een ander leuk idee is met papiertape een autoweg plakken op de vloer. Laat de ‘weg’ doorlopen naar de autobak en opruimen wordt een feestje. Fijn voor mama en de trots van ieder kind, want wie wil zo’n speelgoedverzameling nu niet netjes aan kant houden?

Subtiele kleuren

Kinderspeelgoed is vaak redelijk fel van kleur, probeer het kleurgebruik in de kinderkamer daarom rustig te houden. Kleur vermijden is niet nodig, maar lichte pastellen of vergrijsde tinten zorgen voor meer rust zonder dat het saai wordt. Zelfs op speelgoedgebied kun je hier rekening mee houden, door voor speelgoed te kiezen dat niet alleen leuk is om mee te spelen, maar ook prettig is om naar te kijken.

Kies voor een statement

Met een uniek speelobject in de kamer zijn kinderen uren zoet. Denk aan een klimwand, schommel of grote speeltent. Niets leuker dan binnen klimmen, klauteren en schommelen toch? Met gym-matten op de grond zorg je ervoor dat het veilig blijft. En die schattige tipitent kan na gebruik natuurlijk gewoon blijven staan, scheelt weer opruimen.


schoolborden

Oud met nieuw

Een mix van oud en nieuw is ook voor de kinderkamer een leuk idee. Kijk eens op zolder of bij de kringloop voor oude meubels en accessoires. Zoals een schoolbureautje van vroeger, leuk met een stoeltje van nu en een draadijzeren rek erboven. Knijpertjes eraan en ophangen maar die tekeningen en knipsels. Oude koffers zijn welkome opbergers voor speelgoed, knuffels of playmobil. Leuk voor bovenop de kast, maar ook ideaal om op te stapelen. En dan de letterbak, voor al die kleine verzamelingen van de kids. Toegegeven, geschilderd in een stoere of juist zoete tint komt die stenen- of dierencollectie er nog best goed in uit.

Voeg leerzame elementen toe

Wie zegt dat spelen en leren niet samengaan? Door educatieve elementen toe te voegen aan de kinderkamer kun je kinderen spelenderwijs inspireren. Denk bijvoorbeeld aan een krijtbord(wand) waarop ze zelf tafels en spelling kunnen oefenen. Een wereldkaart is niet alleen leuk om naar te kijken, het vergroot ook de topografische kennis. Kies voor een (oude) schoolplaat, een wereldkaart van kurk of ga all the way met een wandvullend behang. Het alfabet is eveneens dankbaar decoratiemateriaal voor een kinderkamer: zo draagt een ABC van grote houten letters niet alleen bij aan de letterkennis, het staat ook nog eens hartstikke leuk. En de boeken? Die bergen we op in de mini-bieb. Aangepast aan de ruimte die er is kan dit een tijdschriftenrek zijn, een open kast of een fotolijstenplank. Een ander leuk idee is het hergebruiken van oude lades. Zaag er een stuk af, zodat ze minder diep zijn, bevestig ze aan de wand en vullen maar!

Speelparadijs shoppen

Bron foto 1: vtwonen shop catalogus najaar 2015 | Fotografie Dana van Leeuwen | Styling Anke Helmich
Bron foto 2: Fotografie Ernie Enkelaar | Styling Leonie Mooren, Valerie van der Werff

nog meer: wooninspiratie