WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo maak je je keuken kindvriendelijk

De keuken is een van de meest uitdagende ruimtes in huis om kindvriendelijk te maken. Een ongeluk zit er in een klein hoekje. Messen, hete apparatuur en schoonmaakmiddelen wil je natuurlijk buiten het bereik van kleine grijpgrage handjes houden. Met deze tips & tricks maak je van je keuken een veilige omgeving. (In samenwerking met NEFF Huishoudapparaten)

Door de ogen van je kind

Ga door je knieën om je keuken eens door de ogen van je kind te bekijken. Op ooghoogte zie je snel waar de mogelijke gevaren zitten. Dek lage stopcontacten af met kinderbeveiliging, zodat je kind zijn vingers niet in het stopcontact kan steken. Zet elektrische apparaten buiten grijpbereik van je kind en denk daarbij ook aan de snoeren, die zijn bij veel kinderen favoriet om aan te trekken. Zitten er scherpe hoeken aan het aanrecht? Met hoekbeschermers voorkom je dat je kind zich bezeerd als hij hier tegenaan komt.

Op gepaste hoogte

Keukenapparatuur zoals ovens en magnetrons zijn het veiligst wanneer je ze wat hoger plaatst. Op armhoogte (100-140 cm) zit de oven niet alleen buiten bereik van je kind, het is voor jezelf ook de ideale werkhoogte. Zo kun je je gerechten er het gemakkelijkst in- en uithalen. De unieke Slide&Hide® oven van NEFF is ideaal. Deze ovendeur schuif je bij het openen eenvoudig met één hand helemaal in onder de oven.

Slimme functies

Koken op een inductiekookplaat is veiliger voor kinderen dan koken op andere warmtebronnen. Een inductieplaat wordt niet heet en schakelt zichzelf uit zodra je de pan weghaalt. Ook als je ’m zelf vergeet uit te zetten. De FlexInductie kookplaat van NEFF is voorzien van een handige restwarmte-indicator. Eenmaal uitgeschakeld, wordt hier veiligheidshalve de hoeveelheid restwarmte van de kookplaat op aangegeven. Bij een zichtbare ‘H’ is de kookplaat nog warm. Onverlicht is de kookplaat helemaal afgekoeld en klaar om schoon te maken.

Veilig opgeborgen

Vergrendel de lade met messen en andere scherpe voorwerpen, zodat je nieuwsgierige peuter ze niet kan pakken. Berg raspen, schillers en andere scherpe keukentools liever op in een hoge kast. Datzelfde geldt trouwens voor breekbare spullen zoals ovenschalen en ander glaswerk, maar ook voor plastic tassen, vershoudfolie en aluminiumfolie.

De zoete geur en vaak felgekleurde verpakkingen van schoonmaakmiddelen en vaatwastabletten hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Als je deze middelen nu nog onder het aanrecht bewaart, verplaats ze dan naar een hogere, liefst afsluitbare, kast.

Creëer een speelplek

Laat tot slot één kast met interessante maar ongevaarlijke keukenspullen open. Kinderen gaan graag op ontdekkingstocht. En met deze voorwerpen leren ze zich veilig te vermaken terwijl jij lekker aan het koken bent. Denk bijvoorbeeld aan keukentextiel en plastic schalen. Veel kleintjes vinden het een feest om alles uit de kast te trekken. Nu alleen nog je peuter zover te krijgen dat hij of zij de rommel ook weer opruimt…

Bron: in samenwerking met NEFF Huishoudapparaten

nog meer: wooninspiratie