vtwonen

6 dingen die je niet wist over inductiekoken

Was de keuze tussen gas of elektrisch koken al bijna niet te maken, sinds enkele jaren is daar ook het inductiekoken bij gekomen. Volgens velen een technische ontwikkeling van formaat die de voordelen van gas en keramisch koken samenvoegt. Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet, zes feiten over inductiekoken. (in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten)

Koken op inductie

1. Snel en nauwkeurig

Qua snelheid warmt een inductiekookplaat zeker net zo snel of zelfs sneller op dan een gaspit. Je kunt die warmte ook net zo nauwkeurig afstellen als bij gas. De benodigde hitte verwarmt alleen de bodem van de pan en niet de hele kookzone. Na gebruik koelt het warme gedeelte ook meteen weer af. Inductiekoken is dus snel en nauwkeurig.

2. Veilig inductiekoken

Met kinderen in huis is het sowieso een prettig idee dat de kookplaat met één druk op de kinderbeveiligingstoets geblokkeerd kan worden. Maar ook voor jezelf is inductiekoken een veilige optie. Zonder pan erop warmen inductiekookzones namelijk niet op, ook al schakel je ze per ongeluk in. Bij sommige kookplaten nemen slimme sensoren een deel van het werk over waardoor je zelfs even weg kunt lopen tijdens het koken.

3. Gemakkelijk in het onderhoud

De gladde keramische kookzones van een inductiekookplaat worden niet zo vuil als andere kookplaten en zijn daarom gemakkelijk schoon te maken. Ze worden alleen verhit door de restwarmte van de bodem en dat betekent dat overgekookt vocht of gemorste suiker niet kan inbranden. Na het koken even de plaat afnemen en klaar ben je!

4. Flexibel en precies

De bediening van een inductiekookplaat is erg eenvoudig. Met draaiknoppen of touch control kun je de warmte op inductiekookplaten heel precies instellen. En je bent flexibel in hoe je de verschillende kookzones op de plaat indeelt. Er zijn zelfs kookplaten die automatisch de plek en de afmetingen van kookgerei waarnemen. Gebruik je grote pannen, dan schakel je de kookzones tot één groot kookoppervlak aaneen.

5. Zuinig

Inductiekookplaten zijn op twee manieren energiezuinig: de warmte wordt alleen opgewekt waar deze nodig is – en dit gebeurt bijzonder snel. Sneller zelfs dan bij gas. Voor wie elektrisch koken wil combineren met energie besparen, is inductiekoken de perfecte keuze. Ook enthousiast over inductiekoken, maar wil je graag nog iets meer weten? Bekijk hier de innovatieve inductiekookplaten van Bosch.

6. Betaalbare pannen

Om te koken op een inductiekookplaat heb je inductiepannen nodig. Deze hebben een magnetische bodem die ervoor zorgt dat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd. Pannen die je gebruikte op een gasfornuis, kun je dus niet meer gebruiken. Toen inductiekoken net op de markt kwam, was de keuze wat beperkt en vrij prijzig. Gelukkig is kookgerei voor inductie inmiddels goed betaalbaar.

Bron: in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

yvonne op 12 december 2018 om 13:24

vraagje ik heb pas een whirpool inductie kooplaat met touchscreen maar als er water op het bedienings paneel komt stopt de kookplaat is dit normaal?????

>

ingrid van den broek op 21 september 2018 om 12:14

Op aanraden van de keukenverkoper hebben we een inductieplaat aangeschaft. Heb altijd met veel plezier op een keramische plaat gekookt. Nu, het is echt wel wennen. Ten eerste kun je nadat het kookt niet van hoog naar laag gaan in een handeling. Dat moet in etappes. Ten tweede vind ik hem erg krasgevoelig. De pannen van Tefal maken er ronde krasjes in, gelijk aan de onderkant van de (braad)pan. Soms stopt hij er mee en moet je het opnieuw aanzetten. Kortom, ik ben erg teleurgesteld.

>

Anoniem op 6 oktober 2015 om 20:35

bij nieuwe keuken hebben we inductie kookplaat: aeg hk854401xb onlangs stond er een kookpot op vuur met nog geen (5min) boter en groenten te sudderen
toen er een geur was onder de kookpot bij het wegnemen van de pot vertoonde op twee plaatsen een barst en gesmolten glas en dan maken ze je
wijs dat het van suiker is?
is dat voor de garantie te ontwijken dat noemen klantenservice aeg proficat

>

Anoniem op 5 oktober 2015 om 10:57

ik heb pannen van Sigg die o.a. geschikt zijn voor inductie. Die pannen gebruik ik al 10 jaar op gas. Ze zien er heel goed uit maar, moeten deze pannen vervangen worden als ik overga op inductie koken.

>

Anoniem op 11 augustus 2015 om 12:29

Kunnen pannen die op keramische kookplaat zijn gebruikt weer op inductie kookplaat?

>

Anoniem op 12 augustus 2015 om 08:13

Beste Jannie, vraag dat eens na bij Siemens: http://www.siemens-home.nl/service/contact Wij durven je daar geen antwoord op te geven, Siemens vast wel. Gespecialiseerd als ze zijn, kunnen ze je vast verder helpen :)

Shop suggesties

Inspiratie suggesties