Veilige keuken

De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis, en vooral de keuken is berucht. Extra aandacht is dus geboden. vtwonen heeft een paar handige tips en aandachtspunten voor een veilige keuken op een rij gezet.

Grootste gevaar in de keuken? Frituren!

Lekker die bitterballen en kaassoufles, maar de meeste ongelukken in de keuken gebeuren door de hete frituurpan. Wees er dus heel voorzichtig mee! Hieronder wat feiten.

  • 60% van de ongevallen komt door heet frituurvet of de damp die daarvan af komt.
  • 13% wordt veroorzaakt door vuur, bijvoorbeeld een steekvlam uit de pan.
  • Bij 9% is sprake van vergiftiging door inademen van rook.
  • 7% is te wijten aan verbranding aan de hete frituurpan of het mandje.

Top 5 thuisongevallen

  1. Vallen (uitglijden, van trap vallen)
  2. Snijden (aan mes, blik of glas)
  3. Stoten
  4. Beknelling (vinger tussen de deur)
  5. Verbranding (hete pan, vlammen)

Eerste Hulp Bij Ongelukken in huis

  • Zorg dat je altijd een speciale blusdeken bij de hand hebt (vanaf € 28,50 bij de meeste bouwmarkten).
  • Vlam in de pan? Doe er snel een deksel, of nog beter, een blusdeken overheen. Gebruik nooit water, dit kan een steekvlam opleveren.
  • Vervang regelmatig de filter van de afzuigkap; het vet kan vlam vatten.
  • Afzuigkap toch in de brand? Zet hem zo snel mogelijk uit met een vochtige doek.
  • Gebruik een elektrische frituurpan met een thermostaat die beveiligt tegen oververhitting.

Kindveilige keuken

  • Berg schoonmaakmiddelen op in een afgesloten kastje of zet ze zo hoog dat kinderen er niet bij kunnen.
  • Laat geen messen en vorken rondslingeren.
  • Pas op met steelpannen. Stelen die buiten het fornuis uitsteken, komen binnen het bereik van grijpgrage handjes.
  • Een reling aan de voorkant van de kookplaat voorkomt dat hete pannen van het fornuis kunnen worden getrokken.
  • Extra veilig: kookapparatuur met verzonken knoppen en schakelaars of met een kinderslot.
  • Berg lucifers en aanstekers goed op.
  • Doe scherven en (scherpe!) deksels van blikjes in een oude krant en gooi ze meteen in de vuilnisbak.
  • Gebruik geen tafelkleed tijdens het fonduen of gourmetten. Kinderen kunnen hieraan trekken.

Gascontrole

Kook je op gas? Controleer dan regelmatig de gasslang op scheurtjes en vervang hem minimaal elke vijf jaar. Bij inbouwkeukens moet de gasslang van koper zijn. Laat hem eventueel controleren of vervangen door een vakman.

Veiligheid ovens

De beste plek voor een oven is op borst- of ooghoogte zodat je hete gerechten er makkelijk uit kunt halen. Erg handig én veilig is een uitrijdbare ovenwagen. Om te voorkomen dat kinderen de oven aanzetten hebben sommige modellen een digitaal kinderslot. Let ook op de ovendeur, is die voldoende geïsoleerd? Een ovendeur van drievoudig glas voorkomt dat de buitenkant té warm wordt.

Veilig koken

Veel keramische kookplaten hebben een ‘aankookregeling’. Dat werkt zo: je brengt het gerecht aan de kook en de apparatuur schakelt automatisch terug naar een vooraf ingestelde temperatuur. Nog luxer: een overkookregeling. De kookplaat meet constant de warmte van de pan. Dreigt overkoken, dan past hij de temperatuur automatisch aan. Ook veilig: een inductieplaat. Die verhit alleen het gedeelte waarop de pan staat. Zodra de pan van het ‘vuur’ is, is de plaat weer koud. Een must voor wie op gas kookt: een kookplaat die automatisch de gastoevoer stopt als ongemerkt de gasvlam is gedoofd.

Eengreepskraan in de keuken? Controleer of de draaihoek tussen koud en warm groot genoeg is om een onverwacht hete straal te voorkomen.

Bron: Consument en Veiligheid, www.veiligheid.nl

nog meer: wooninspiratie