WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van prijzen tot schoonmaken: alles wat je moet weten over de prullenbak

Tijd voor een nieuwe prullenbak, maar twijfel je over welke je moet aanschaffen? Logisch, er is ook zoveel keus: van XL-formaat tot tafelmodel tot beauty’s op pootjes en praktische prullenbakken met verschillende vakken om afval te scheiden. Zo kies je een exemplaar dat bij je huis en behoeftes past.

prullenbak keuken
Was­­tafel Duravit, kranen Dornbracht. Mintgroen tegelwerk Appiani Anthologhia. Prullenbak Vipp. Lamp is onbekend. Kopje &Klevering. De spiegelkast is van Intercodam.

Zo koop je de juiste prullenbak

Een prullenbak voor de keuken kost gemiddeld 70 euro, best een behoorlijk bedrag. Je ziet ze soms al voor een paar tientjes, maar er zijn ook afvalemmers die meer dan 200 euro kosten. Voordat je een prullenbak koopt, stel jezelf eerst de volgende vragen:

  • Hoe groot is je huishouden? 
  • (Hoe) wil je afval scheiden? 
  • Hoe wil je de deksel van de prullenbak openen? 
  • Welke vuilniszakken heb je nodig voor de prullenbak?

Hoe groot is het huishouden?

Hoe groot de prullenbak moet zijn, is afhankelijk van hoe groot het huishouden is. Over het algemeen zijn er drie opties die het meest gebruikt worden:

  • 1 tot 3 personen: voor een huishouden van één tot drie personen kies je een prullenbak met een inhoud van 21 tot 30 liter. Houd er rekening mee dat deze prullenbakken meestal maar één binnenemmer hebben. Je koopt dus een extra prullenbak voor het scheiden van afval of houdt dit apart.
  • 3 tot 5 personen: een prullenbak met een inhoud van 31 tot 50 liter is ideaal voor een huishouden van drie tot vijf personen. Deze prullenbakken hebben meestal twee binnenemmers. Zo scheid je gemakkelijk restafval van plastic.
  • 5 personen of meer: als je in een huishouden woont met vijf of meer personen, is een prullenbak met een inhoud van 51 liter of meer ideaal. Zo beschik je over genoeg afvalruimte in de prullenbak voor je gezin of huisgenoten en is het niet nodig om de vuilniszakken vaak te vervangen.

Afval scheiden

Als je een prullenbak wilt waarin je ook afval scheidt, kies dan een prullenbak met meer dan één binnenemmer. Zo maak je het scheiden van bijvoorbeeld  rest- en plastic afval mogelijk. Wil je nog meer afval scheiden (gft, plastic én papier) dan zijn er ook prullenbakken met drie binnenemmers te verkrijgen. Je bent daarmee goed bezig voor het milieu en rondslingerende platgeslagen dozen en plastic flessen zijn verleden tijd.

De opening van de prullenbak

Er zijn drie soorten openingen van de prullenbak: de sensor, de soft touch of de prullenbak die met een pedaal opengaat. 

  • Prullenbak met sensor: deze prullenbak werkt met een bewegingssensor en werkt als volgt: je beweegt je hand voor de sensor, de deksel opent automatisch en wanneer je weer met je hand voor de sensor beweegt, sluit ie weer. Voordeel is dat je de prullenbak niet aanraakt waardoor de prullenbak vrij blijft van vet- en vingerafdrukken. 
  • Prullenbak met soft touch: een deksel met soft touch open je via een zachte druk op de deksel. De deksel blijft openstaan, handig, want zo kun je eventueel meer afval achter elkaar weggooien. De deksel is eenvoudig schoon te maken door er een doekje overheen te halen. 
  • Prullenbak met een pedaal: deze open je met je voet. Voordeel van deze prullenbak: het is extra hygiënisch en de deksel blijft schoon omdat je geen vingerafdrukken achterlaat. Daarnaast houd je jouw handen vrij voor het weggooien van afval.

Welke vuilniszakken heb je nodig

Handig om te weten voor je een prullenbak koopt: sommige prullenbakken hebben een specifiek soort vuilniszak nodig. De prullenbakken van Simplehuman en Brabantia beschikken over een code die aangeeft wat de juiste vuilniszak is. Universele afvalzakken passen in alle prullenbakken.

Hoe maak je een prullenbak schoon?

Haal de vuilniszak uit de prullenbak en haal restafval of gelekte vloeistof weg met een vochtige doek. Giet een beetje zeep in de prullenbak en vul deze vervolgens met een laagje warm water. Laat dit eerst een half uur staan en poets daarna de binnenkant van de prullenbak schoon. Stinkt de prullenbak erg? Maak hem met een hogedrukspuit of onder de douche schoon met een afwasborstel en afwasmiddel. Droog daarna af en doe onderin de vuilnisbak een beetje waspoeder.

Waar zet je de prullenbak neer?

Een goede plek voor de prullenbak is in de buurt van het fornuis of verwerkt in de keukenkast onder de spoelbak. Zo loop je zo min mogelijk met druipende blikjes of etensresten. Een andere optie is naast de koelkast. Zo kunnen verpakkingen direct weggegooid worden als ze leeg zijn.

Een afvalemmer krijgt anno 2022 steeds vaker een prominente plek in de keuken omdat ze er steeds toffer uit gaan zien. Sterker nog: vaak is het de eyecatcher van de keuken. Kijk maar naar deze exemplaren:

nog meer: wooninspiratie