WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Onder de pannen: onmisbare pannen voor in de keuken

Een lekkere maaltijd op tafel zetten begint met een goede pan. Daarbij: niks zo vervelend als eten dat aankoekt of pannen die je amper schoon krijgt. Maar wat zijn nu echt fijne pannen die lang meegaan en geen schadelijke stoffen bevatten? Wij zetten de onmisbare pannen voor je op een rij.

pan
Tegels van Droog Design prijs op aanvraag (Dtile). Gordijn van handbedrukte stof (Charlene Mullen). Gietijzeren pannen van Dutch Oven (200° Fahrenheit). Zwart-witte schalen van keramiek, gestreepte mok, gevlochten pot met deksel (Household Hardware). Keramisch ovenschaaltje met handvatten, kommen, espressokopjes, teakhouten lepels, afwasborstels (HK Living). Schoonmaakdoekjes van Ferm Living met print (Kolk en Kolk). Bestek van vtwonen (vtwonen.nl). Lockerkasten (Van Dijk & Ko). Ansichtkaart (ArtUnlimited). Kaart met tekst uit Get of the internet van Bis Publishers.nl met kreten uit de popmuziek (popmusicwisdom.com). Kom met oor privébezit.

Onmisbaar in je keuken

  • Koekenpan
  • Grote kookpan
  • Braadpan
  • Kleine steelpan
  • Hapjespan
  • Wokpan
  • Grillpan

Koekenpan

Van ei tot biefstuk bakken: grote kans dat je deze pan het meest gebruikt. Investeer daarom het liefst in een kwalitatief stevige pan in twee – of meerdere – maten. Voor gebakken eitjes is 24 centimeter prima, voor meerdere biefstukken kun je beter een pan van 28 centimeter gebruiken. Pas op voor koekenpannen met een anti-aanbaklaag: door de kunststof teflon – wat ervoor zorgt dat iets vet-, vuil- en waterafstotend wordt – kunnen sommige pannen gezondheidsrisico’s veroorzaken. Vooral oudere pannen bevatten teflon met de stof PFAS en is bij oververhitting niet goed voor de gezondheid.


Nieuwere koekenpannen blijken over het algemeen niet gevaarlijk voor de gezondheid, behalve als de pan beschadigd is en er krasjes op zitten. Dan kun je alsnog stoffen binnenkrijgen die niet goed zijn voor het immuunsysteem. Omdat een teflon-pan ook niet goed is voor het milieu, is een PFAS-vrije anti-aanbaklaag dus aan te raden. De beste alternatieven zijn onder andere ijzeren-, keramische-, gietijzeren- of koperen koekenpannen. Nadeel is alleen dat deze pannen vaak niet geschikt zijn voor de vaatwasser. De koekenpannen van Creuset zijn een aanrader en ook te gebruiken voor inductie. De Tefal-pannen zijn voorzien van de sterke en 100% veilige Tefal antiaanbaklaag (geen PFOA).

De meest duurzame pan is de gietijzeren pan. Deze raakt vrijwel nooit beschadigd en bakt goed. Het leuke: je kan ‘m voor alles inzetten. Van roerbakken tot vlees of vis bakken. 

Een pan nodig om op heel hoge temperaturen te koken? Dan is een keramische koekenpan fantastisch. Deze is geschikt voor afdichten, aanbraden en grillen, maar kan ook in de oven: ideaal om een gerecht af te maken.

Grote kookpan

Een kookpan gebruik je voor vrijwel alles: soep, aardappelen, groenten, pasta, rijst, noedels en ga zo maar door. Een onmisbare pan in de oven. Helemaal handig: je plaatst hier gemakkelijk een stoommand of vergiet op, zodat je gemakkelijk kunt afgieten. Om het nog makkelijker voor jezelf te maken koop je een hele pannenset, zodat je de kookpan in meerdere maten hebt.

Braadpan

Nog zo’n fijne pan voor in de keuken: de braadpan. Deze is onmisbaar als je stoofgerechten wilt maken of een groot stuk vlees langdurig wilt braden. Deze pan heeft een dikke bodem zodat je gerechten uren op een laag vuur kunt laten sudderen. Ook voor soepen is deze pan zeer geschikt. Tip: de pannen van Combekk, gemaakt van gerecycled gietijzer. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen en heeft een schadevrije anti-aanbaklaag waardoor ingrediënten niet op de bodem blijven plakken.

Kleine steelpan

Het kleine steelpannetje komt vaker van pas dan je denkt: voor eieren, melk, sauzen, kleine soepen of havermout in de ochtend. Let bij het uitkiezen van een steelpan op RVS (makkelijk schoon te maken en geschikt voor inductie) en kijk of het handvat is vastgelast of vastzit met rivetten. Goed om in je achterhoofd te houden: een simpele metalen steelpan heeft de langste levensduur.

Hapjespan

Niet per se onmisbaar, maar wel handig is de hapjespan. Deze pan lijkt op de koekenpan – heeft net als de koekenpan een dikke bodem – maar heeft vaak een net wat hogere rand. De pan is perfect voor het bereiden van dikkere stukken vlees, roerbakgerechten, risotto, stoofvlees en andere gerechten die lang op het vuur moeten staan. Kies je voor een hapjespan? Koop er dan ook een glazen deksel bij.

Wokpan

Oorspronkelijk wordt deze pan gebruikt voor Aziatische gerechten, maar eigenlijk is-ie voor veel meer inzetbaar. Voordeel van de wokpan: in heel korte tijd kun je vis, vlees en groenten roerbakken zonder veel boter of olie te gebruiken. Gezond én het eten wordt er lekker knapperig van. Let bij het uitzoeken van een wokpan op een schadevrije anti-aanbaklaag en koop er het liefst eentje met (glazen) deksel.

Grillpan

Tot slot hebben we nog de grillpan. Heb je een grillplaat of contactgrill, dan kun je de grillpan achterwege laten. Maar toch is een losse grillpan met een stevige bodem heel fijn, voor gegrilde groenten, vis of vlees.

nog meer: wooninspiratie