kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Serviesgoed van Kaj Franck

Gastblogger Annabel Thomas, van Etsy.com/SecondhandSandy, vertelt over haar grote passie: mooie serviezen. Dit keer over de ontwerpen van Kaj Franck.  Kaj Franck serviesKaj Franck serviesKaj Franck servies geel bakje glazen vazen servies

Over Annabel

Annabel is gek op mooie serviezen en tweedehands spulletjes. ‘Tweedehands serviezen zijn meestal van betere kwaliteit dan nieuwe serviezen en twee keer zo mooi.’ Haar grootste hobby is rommelmarkten, kringloopwinkels en antiekwinkeltjes bezoeken: ‘Omdat je dan overal even aan mag zitten.’ Een paar jaar geleden werd het toch een beetje te veel met al die mooie serviezen in kasten en op randjes en is ze een deel van haar collectie op het internet via Etsy gaan verkopen: secondhandsandy.etsy.com. Dat was een openbaring, want nu kon ze nog meer serviezen kopen! Secondhand Sandy is een webwinkel in tweedehands en vintage serviezen. Op ons blog schrijft ze de komende maanden elke maand over beroemde serviezen en ontwerpers. Deze maand dook ze in de wereld van Kaj Franck en ontdekte ze dingen die ook Annabel niet over deze serviesontwerper wist.

Over Kaj Franck

De Finse designer Kaj Franck (1911–1989) is een magische naam in de wereld van vintage servies. Kaj staat bekend om zijn mooie serviezen, glaswerk en echt Scandinavisch Design. Op het eerste gezicht zijn zijn ontwerpen simpel en eenvoudig, en juist dat was in Franck’s tijd een echte doorbraak. Eenvoudig, functioneel, geschikt voor productie in serie en toch onweerstaanbaar mooi, het werd een kenmerk van Scandinavisch design in de jaren ’50.

Zijn creativiteit had hij niet van een vreemde. Kaj was zoon van een architect en een kunstenares en zijn opa was de eerste industrieel ontwerper bij serviesfabrikant Arabia Finland. Niemand keek dus vreemd op toen hij servies ging ontwerpen.

Franck wordt in het algemeen beschouwd als een hervormer van Fins Design; het Fins Design Forum zegt over hem: ‘His visions – even radical at the time – laid the foundations for our modern design. His ideals included peasant objects; he opposed the star cult and spoke up for teamwork required in serial production. Several trips abroad also gave him inspiration. In his own work he aimed at creating products that would be simple, versatile and everyday yet beautiful.’

Samenwerking met Iittala als Arabia

Door samen te werken met ontwerpers bij zowel Iittala als Arabia, ontstonden nieuwe aansprekende serviezen. Beroemde serviezen van Franck die nu nog steeds worden verkocht, zijn de series Kilta en Teema, origineel ontworpen voor Arabia Finland, maar nu in productie bij Iittala Finland. Dit melkkannetje ziet er bijvoorbeeld heel modern uit, maar is origineel door Franck ontworpen om tussen het binnen en buitenraam te passen. Zo bleef de room goed, ook als je geen koelkast had.

De patronen

Een algemeen misverstand over Franck is dat hij ook de patronen op de serviesdelen ontwierp. Niets is minder waar. Hij ontwierp juist de serviezen zelf. De schalen hieronder bijvoorbeeld zijn wel ontworpen door Franck, maar de patronen op de schalen zijn van verschillende ontwerpers bij Arabia Finland.

Van links naar rechts; Mint Kaj Franck Viking Ship Enamel Bowl Design – Arabia Finland via House of Seance, Enamel Vegetable Bowl via Switchblade and Cookie, Rare Small Kaj Franck Enamel Heart Bowl – Arabia Finland via House of Seance, Kaj Franck Mod Vintage Enamel Bowl – Arabia Made in Finland – Sunflower Design via Charlies Nest, Kaj Franck Enamel Daisy Bowl via Haus Proud, Kaj Franck Enamel Mushroom Bowl – Finel of Finland via Pinkshirtsandcarwrecks.

Iedereen, van Etsy tot Ebay gaat, net als ik, de fout in met het gebruik van de naam  Kaj Franck. Bijvoorbeeld met de zeer gewilde jampotjes en andere serviesdelen van Arabia, ontworpen door Ulla Procopé & Raija Uosikkinen:

Nog steeds populair

Kaj Franck zelf heeft de rage rond zijn persoon en naam niet verwacht of gewild. In een artikel uit 1966 zegt hij dat: ‘An object must survive upon its own conditions instead of the designer’s name, and design is an important part of those conditions.’

Dit is in Franck’s geval zeker gelukt; een aantal van zijn ontwerpen zijn nog steeds te koop bij Iittala en hij blijft ontwerpers en verzamelaars beïnvloeden. De Kartio glas-serie is een van mijn favorieten:

Meer informatie over Kaj Franck

Voor een goed overzicht van bekende ontwerpen door Kaj Franck kijk je op: franck.kokoelma.fi. Als je op zoek bent naar design dat nu wordt gemaakt en bijna net zo goed is als Kaj Franck, kijk dan eens naar de winnaars van de Kaj Franck Beyond Design Award: designforum.fi/kajfranck_en. Deze winnaars worden geselecteerd op de drie elementen die Franck’s ontwerpen beroemd maken: helderheid, functionaliteit en veelzijdigheid.

Bron: iittala | 20thCenturyGoods | SecondhandSandy

Geschreven door: Annabel Thomas, van Etsy.com/SecondhandSandy

nog meer: wooninspiratie