WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een nieuwe keuken kopen in 6 stappen

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken ga je niet over één nacht ijs, er zijn zoveel keuzes te maken. Waar begin je? Met deze tips ga je goed voorbereid aan de slag. (in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten)

1. Afkijken mag

Het opstellen van je ideale keukenplan begint met een wishlist. Wat moet er echt in jouw keuken terug komen? Denk niet alleen aan uiterlijk maar schrijf ook op welke apparatuur je graag wilt. Dat is tenslotte waar je iedere dag mee gaat werken. Blader ter inspiratie door woonbladen, pin erop los op Pinterest of maak een rondje op social media. Gebruik hiervoor hashtags als #kitchendesignideas en #keukenontwerp.

Kijk vervolgens een stap verder en vraag je familie en vrienden om raad. Wat zijn de blijmakers in hun keuken of hebben ze keuzes gemaakt waar ze in de praktijk minder tevreden over zijn? Vraag tips over de opstelling, materialen en opbergmogelijkheden. Met al die informatie schets je in je hoofd de eerste contouren van de droomkeuken.

2. Wat komt waar?

Bedenk welke indeling voor jou en de beschikbare ruimte het meest praktisch is. Kies een opstelling, stijl, en bepaal de kleur van de keuken. Een woonkeuken is en blijft erg populair. Vanwege de openheid wordt er ook vaak gekozen voor kookeiland of bar. Wie kookt, kan tegelijkertijd kletsen met de rest van het gezin. Daar heb je elke dag plezier van en is extra fijn als je regelmatig eters over de vloer hebt.

Zorg bij het maken van de indeling voor voldoende werkruimte (een werkvlak van 120 cm is prettig) en plaats de losse elementen volgens een logische route en op redelijke onderlinge afstand van elkaar. Zo is het is fijn als de koelkast in de buurt van de kookplaat zit en plaats je de vaatwasser liever niet al te ver van de spoelbak.

3. Sfeerbepaler

Vanwege het grote oppervlak is het werkblad sfeerbepalend in je keuken. Hout geeft een warme sfeer, rvs zorgt voor een industriële look, maar is gevoelig voor krassen. Naast smaak spelen dus ook praktische kenmerken een rol. Synthetische materialen en coatings met folie, lak en acryl vragen weinig onderhoud en zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Marmer, graniet, leisteen en andere soorten natuursteen zijn kras- en slijtvast en geven je keuken een chique uitstraling.

4. Gemak dient de mens

Gebruiksgemak is in de keuken van groot belang, ieder jaar komen er weer nieuwe technische mogelijkheden bij. Daarbij is het maar net de vraag waar jij behoefte aan hebt. Wat voor apparaten wil je? Maak je tijdens het koken bijvoorbeeld vaak gebruik van de oven? Dan is een zelfreinigende oven wellicht wat voor jou. Bosch heeft daar een heleboel slimme functies voor bedacht, hoe fijn is dat?

Een te krappe kookplaat is voor veel hobbykoks een bron van frustratie. Flexibele inductiekookplaten van Bosch bieden je de mogelijkheid om kookzones te combineren zodat je er de grootste pannen en zelfs hele braadsledes op kunt plaatsen. Het gehele oppervlak van de kookplaat is te gebruiken en geeft je eindeloze mogelijkheden qua indeling. Ze hebben ook mooie oplossingen voor fans van gaskookplaten, en zelfs voor wie een elektrische, inductie- en gaskookplaat met of zonder wokbrander wil combineren!

5. Meten = weten

Schets de keuken, zet de maten erbij en neem alle stopcontacten, waterleidingen en de luchtafvoer daarin mee. Online zijn diverse programma’s of apps te vinden die je hierbij helpen, maar de keuken uittekenen op blokjespapier kan natuurlijk ook.

Keukenfabrikanten hanteren vaste maten voor de hoogte en diepte-maten. Onder- en bovenkasten zijn 30, 40, 50, 60, 80 of 100 cm breed, de maten van keukenapparatuur zijn hierop afgestemd.

6. Met eigen ogen zien

Heb je over alle stappen hierboven nagedacht? Dan kom je behoorlijk in de buurt van de ideale voorbereiding. Maar vergeet onze belangrijkste tip niet: ga langs bij inspiratiehuis 20|20. Hier kun je alle typen apparatuur zelf bekijken en er zelfs al mee aan de slag tijdens een workshop. Dit geeft je een helder beeld van de mogelijkheden voor jouw droomkeuken. Inspiratiehuis 20|20 is gemakkelijk bereikbaar, aan de A4 bij Hoofddorp.

Bron: in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten

nog meer: wooninspiratie