WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6 oplossingen voor een kleine keuken

De keuken is een plek om te koken, eten en te genieten van elkaars gezelschap. Minder ruimte betekent niet dat een keuken van bescheiden formaat er minder mooi uit hoeft te zien. De inrichting en indeling vragen alleen om een praktische aanpak en slim benutte oppervlakken: deze 6 tips en tricks helpen je daarbij op weg. (in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten)

Neem de tijd

Hoe kleiner de ruimte die je tot je beschikking hebt, hoe belangrijker de voorbereiding is. Een keuken inrichten is heel persoonlijk, dus begin met het in kaart brengen van je wensen. Misschien wil je graag een kookeiland, maar weet je niet zeker of daar voldoende ruimte voor is? Of ga je voor een U-vormige keuken met een bar. Met de handige inspiratietool van Bosch bekijk je verschillende keukenstijlen en ideeën. Ook zie je er de laatste trends op het gebied van inbouwapparatuur.

Zorg voor voldoende  werkruimte

Ook voor je werkblad is voldoende ruimte een belangrijk advies. Hou tussen de kookplaat en de gootsteen een oppervlak van minimaal 80 cm aan. Hier zul je het meeste staan te werken, bijvoorbeeld om groenten te snijden of kookgerei neer te leggen. Heb je meer plaats en lukt het om 1,20 m vrij te houden, dan kun je nog comfortabeler werken en heb je ook voldoende plek over voor apparatuur, zoals een kleurige Styline waterkoker die is gemaakt om te shinen op je aanrecht.

TIP: Je smokkelt er nog meer werkblad bij als je je kookplaat afdekt zodra deze buiten gebruik is. Gebruikt een grote snijplank of maak zelf op maat een houten oppervlak waar je tussen het koken door decoratieve items op kunt zetten.

Meten is weten

Denk niet alleen aan de werkruimte, maar ook aan je bewegingsvrijheid. Een keuken heeft kastjes, een vaatwasser en een oven die open moeten kunnen, daar heb je minimaal 90 cm voor nodig. Als er dan nog iemand langs moet kunnen, is 1,20m aan ruimte aan te raden. Er zijn diverse maattabellen voor te vinden, maar het is ook slim om de beschikbare ruimte in jouw keuken even te checken. Zo ervaar je zelf wat prettig voelt.

Slimme alleskunner

Door te kiezen voor slimme apparatuur met meerdere functies, is het niet langer nodig om een aparte magnetron, oven en stoomoven aan te schaffen. Wat je nodig hebt, is één multitaskend apparaat om te grillen, stomen én bakken. Met de EOX inbouwovens van Bosch bespaar je ruimte en tover je zeven dagen in de week met het grootste gemak een gezonde maaltijd op tafel. En dankzij het stijlvolle ontwerp is het ook nog eens een apparaat dat je gerust een prominente plek kunt geven.

Schuiven maar

Apothekerskasten zijn echte ruimtewinners, want volledig uittrekbaar en van twee kanten bereikbaar. Je hebt in één oogopslag overzicht over de gehele voorraad.

Verder geldt dat lades de ruimte beter benutten dan kasten, je hebt er tot wel 55% meer bergruimte door. Een la is standaard 60 cm breed en diep, maar bij een enkelzijdige keuken is het aan te raden diepere en bredere lades te kiezen. Denk daarbij ook aan een logische indeling in de lades. Praktische accessoires zoals bordenhouders en  bestekbakken helpen je daarbij.

Opgeruimd staat netjes

Is jullie droomkeuken eenmaal geplaatst, dan is de belangrijkste tip om het er zo netjes mogelijk te houden. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar zorg dat er in de keuken alleen spullen staan die je er ook daadwerkelijk gebruikt. Gooi de spullen die je niet of nauwelijks gebruikt weg of verplaats ze naar een andere plek in huis.

Er zijn talloze hacks om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Klem bijvoorbeeld een stang in het keukenkastje onder de gootsteen, zodat je je schoonmaakflessen gemakkelijk ophangt, gebruik een pegboard om pollepels en pannen op te hangen. Of zet een tijdschriftcassette op zijn kant om flessen netjes op te bergen.

Bron: in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten

nog meer: wooninspiratie