WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Interieuricoon Jan des Bouvrie overleden (78)

Triest nieuws overspoelde de woonwereld afgelopen weekend: interieuricoon Jan des Bouvrie stierf op zondagochtend, 4 oktober, op 78 jarige leeftijd. Hoofdredacteur Nicolette Fox heeft warme herinneringen aan de ontwerper en vertelt over de invloed die de interieurontwerper op de woonstijl van Nederland heeft gehad.

Nicolette Fox:

‘Bedankt Jan, je was smaakmaker, stijlmeester en

een grote inspiratiebron!’

Hoopvol wit

Jan des Bouvrie stond bekend om zijn strakke, witte interieurs met hier en daar een zwart element. Met zijn stijl heeft hij een duidelijk stempel gedrukt op de Nederlandse woonsmaak, dat dankzij hem wit boven bruin verkoos. De interieurontwerper, geboren in 1942 in Naarden, leerde de kneepjes van het vak aan de Rietveld Academie en vervolgens in de meubelzaak van zijn ouders. Zijn meest bekende ontwerp, de kubusbank die hij in 1969 ontwierp, wordt nog steeds geproduceerd en geprezen, en is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum. In 2009 werd Jan des Bouvrie benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij was getrouwd met Monique en had vier kinderen.

Jan, bedankt

Hoofdredacteur Nicolette Fox over Jan des Bouvrie en zijn invloed op de Nederlandse interieurwereld:

‘Wit, zwarte accenten en een strakke, symmetrische stijl. Hiermee werd Jan des Bouvrie de hipste, meest toonaangevende interieurontwerper van Nederland. Jan werd in de jaren 90 bekend bij het grote publiek door het razend populaire televisieprogramma TVwoonmagazine, waarin hij als eerste tv-stylist met zijn woonmetamorfoses de Nederlandse huiskamers onder de loep nam. Hij schetste uit de losse pols de meest briljante opstellingen. Onder zijn invloed veranderden de overvolle woonkamers met zware eikenhouten meubelen langzaam maar zeker in ruimtelijke, lichte vertrekken, waar de kleur wit de boventoon voert. Hij heeft, zoals hij het zelf zegt, de mensen leren wonen.

Boven wit en symmetrie verkoos hij een persoonlijk interieur waar in principe alles is toegestaan. Een antiek kastje met daarop een modern vormgegeven lamp, een traditionele berber onder een glazen tafel, als de bewoners er maar van genieten. En goed beschouwd stond hij daarmee aan de basis van die typische vtwonen stijl, want dat mixen en matchen van verschillende stijlen tot één persoonlijke sfeer is waar wij hier op de vtwonen de redactie ook zo van houden. En wij niet alleen. Inmiddels zijn we jaren en vele woontrends verder en het interieur van onze woningen lijkt er alleen maar mooier op te worden.’

nog meer: wooninspiratie