WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De 7 interieurgeheimen van Parisiennes

Parisiennes weten hoe ze er fantastisch uit moeten zien zonder dat het lijkt alsof ze uren voor de spiegel hebben gestaan. Dat beroemde ‘je ne sais quoi’ gaat ook op voor hun interieur. Jaloersmakend, maar wij hebben de code gekraakt. Je hebt de sfeer van Le Marais helemaal niet nodig: dat vleugje Parijs kun je ook nabootsen in Purmerend. Of in Putten. Kijk het trucje af van de Parisiennes met deze zeven tips.

1. Lekker nonchalant

In tegenstelling tot een huis in laten we zeggen, Beverly Hills, is een Frans huis nooit té gestyled. Er is altijd wel iets dat net niet perfect is. Een gekreukt linnen laken of een fotolijst met afgebrokkelde verf dat nonchalant tegen de muur is gezet alsof het nog opgehangen moet worden (maar nooit gebeurt). Het is makkelijke nonchalance in combinatie met elegantie.

2. Het is over the top

Minimalisme? Niet aan de Parisienne besteed. In contrast met dat nonchalante, omarmen Franse huizen ook een bepaalde rijkdom. Denk aan dramatische gordijnen die tot ver over de vloer hangen of een vergulden spiegel die zo groot is dat-ie net niet het plafond raakt.

3. Omarm de architectuur

Veel Franse huizen, vooral in Parijs, hebben een prachtig historische architectuur. Die originele elementen worden zoveel mogelijk bij het oude gelaten. De Fransen volgen de natuurlijke vormen van het huis in plaats van ze te veranderen. Gekerfd hout blijft onbewerkt zodat de sculpturen de ster van de show zijn. Een antieke schouw? Niks meer aan doen. Een prachtige visgraatvloer? Skip het tapijt en ga voor een salontafel van glas zodat de vloer nog meer opvalt.

4. Een klein beetje glim

Een Parijs interieur is zelden opzichtig. In plaats daarvan kiezen Frans liever voor één opvallend, glimmend item. Bijvoorbeeld in de vorm van een antieke kroonluchter – hoe ouder, hoe beter. Het idee is dat het lijkt alsof dat ding er al hangt sinds Marie-Antoinette regeerde.

5. Aanschouw de kleding

Muurbrede kledingkasten en walk-in-closets zijn veel te Amerikaans naar smaak van de Parisienne. Ze heeft een kledingrek waaraan haar pronkstukken hangen of een bescheiden kledingkast met verschillende compartimenten waarin ze haar spullen kwijt kan.

6. Vrolijk badderen

Qua douchen zijn de Fransen razendsnel, maar badderen daarentegen kan ze niet lang genoeg duren. Een heet bad, een glas wijn en een boek: Parsiennes weten hoe je ontspant. In een vrijstaande porseleinen badkuip ziet zelfs een ijsbad er nog aantrekkelijk uit.

7. Een rustig kleurenpalet

Je ziet zelden opvallende kleuren op de muren van een Frans huis. Het kleurenpalet is krijtachtig met mooie verstilde kleuren. Denk aan wit, licht mintgroen, zand, linnen en grijs. Kleur wordt toegevoegd in de vorm van kunst, decoratie of een uitgesproken dekbedovertrek.

Bron: 1. vtwonen 01-2019| Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Liza Wassenaar| 2. Riverdale. | 3. Anna + Nina | 4. vtwonen april 2012 | Fotografie Anne de Leeuw | Styling Marianne Luning | 5. vtwonen februari 2015 | Fotografie Dana van Leeuwen | Styling Femke Pastijn | 6. Pure & Original

nog meer: wooninspiratie