WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In 6 stappen naar een opgeruimd leven met de KonMari methode

Vaak vinden we het moeilijk om te beginnen met opruimen omdat we niet goed weten waar en hoe. In huis liggen zoveel verschillende spullen dat je soms het overzicht kwijt bent. Als je dan aan de slag gaat, voelt het al snel als spullen verplaatsen in plaats van écht opruimen. Wil je voor eens en altijd opruimen? Volg dan deze 6 stappen, zodat je jouw bezittingen meer leert waarderen en je bewuster omgaat met je spullen.

Opruimen volgens Marie Kondo

Stap 1: Ruimte in je huis = ruimte in je hoofd

Stel je jouw ideale interieur voor. Zo vind je reden waarom je wilt opruimen. Je stelt vast wat voor leven je wilt gaan leiden. Tijdens het opruimen werk je naar dit doel om zo gelukkiger te worden van een opgeruimd huis.

Stap 2: Focus op wat je wilt houden, waar word jij blij van?

Vaak hebben we zoveel spullen verzameld, dat we van veel dingen niet eens meer weten dat we ze bezitten. Houd daarom alleen de spullen waar je écht blij van wordt. Tijdens het opruimen staat de vraag ‘Word ik hier blij van?’ centraal.

KonMari opruimmethode

Stap 3. Opruimen per categorie in een vaste volgorde

Ruim op per categorie in plaats van per kamer. Begin met je kleding. Bij deze categorie ontdek je het makkelijkst waar je blij van wordt. Dit is voor het verloop van het opruimproces erg belangrijk. Verzamel alle kleding op één plaats. Haal alles uit de kast en leg het bijvoorbeeld op bed. Pak vervolgens elk kledingstuk op om te ontdekken of je er blij van wordt. Begin met kleding voor het bovenlichaam. Kleding die je dicht bij je hart draagt is eenvoudiger te beoordelen. Kleding waar je niet blij van wordt kan weg. Wellicht kun je er iemand anders blij mee maken. (Denk ook aan goede doelen en inzamelpunten bij jou in de buurt). Op dezelfde manier pak je de rest van de categorieën aan in de volgende vaste volgorde; boeken, papieren, komono (=allerlei), spullen met emotionele waarde.

Stap 4. Opvouwen

We herkennen allemaal wel de stapels opgevouwen kleding in de kast. Het blijft een korte tijd netjes, maar als we dan iets van onderaan de stapel nodig hebben… vul maar in. De oplossing is de KonMari vouwmethode. Door van je kleding pakketjes te maken en ze achter elkaar op te bergen, zie je in één oogopslag wat je hebt. Daarnaast is deze manier van opvouwen ruimtebesparend en je hebt ook geen last meer van kreukels.

De konmari opvouwmethode

Stap 5. Alles een vaste plek

Nadat je alle categorieën hebt opgeruimd, krijgen al jouw spullen een vaste plaats. Probeer alle spullen van hetzelfde soort op dezelfde plek op te bergen. Maak er een gewoonte van om alle spullen terug te leggen waar ze horen als je ze hebt gebruikt. Op deze manier hoef je nooit meer op te ruimen.

Stap 6. De KonMari methode: past het bij jou?

Door jezelf te omringen met spullen waar je blij van wordt, krijg je meer rust en ruimte in je hoofd. Zoeken naar spullen is verleden tijd, weg stress! Je hebt meer tijd om nieuwe ervaringen op te doen zodat je thuis volledig kunt ontspannen. Harmonie in huis brengt geluk in je leven. Echt!

Win een opruimsessie!

Wil je kans maken op een opruimsessie van 5 uur? Vul dan hieronder jouw gegevens in en wie weet win jij het opruimpakket ‘Clothes in Harmony’ en ga je aan de slag met Maaike Fris. Meedoen kan tot en met 30 april.

Meer over Maaike

Woonzonden van The Holy Kauw Company
Maaike Fris is de eerste gecertificeerde KonMari consultant in Nederland. Ze heeft haar eigen bedrijf opgericht, genaamd ‘Lessons in Harmony‘ en is gespecialiseerd in de KonMari methode.

nog meer: wooninspiratie