WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De ideale temperatuur in de slaapkamer

Een te warme slaapkamer is niet fijn: je nachtrust wordt er niet beter van en je energierekening ook niet. Met onderstaande stappen is een fijne nachtrust én slaapkamertemperatuur binnen handbereik.

slaapkamer inspiratie
Behang Arte. Lamp Made. Bijzettafel Karwei. Vaas Van Esch Floral. Kaars Zusss. Bed vintage. Beddengoed Crisp Sheets. Kussens Nox Studio Interiors en Zusss.

Dit is de ideale temperatuur

Wat de ideale temperatuur is in de slaapkamer is, verschilt per persoon. De één slaapt het lekkerst bij een frisse lucht van 17 graden, terwijl de ander de beste nachtrust ervaart in een kamer waar het 20 graden is. Het moet in ieder geval niet te warm zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 18 graden de meest ideale temperatuur is.

Luchten

Is het warm weer? Houd overdag de ramen en gordijnen gesloten. Warme lucht kan zo niet naar binnenglippen. Als de zon onder is, mogen ze weer open en kun je de kamer doorluchten en frisser maken. Met een plissé raamhor kun je het raam zelfs de hele nacht open laten.

Groene luchtzuiveraars

Door je kamer te ventileren, maak je de lucht gezonder. Geef dit nog een extra boost door één of meerdere luchtzuiverende planten in je slaapkamer neer te zetten. Past ook helemaal bij de trends van dit jaar. Kamerplanten zoals de aloë vera, graslelie en goudpalm leuken de ruimte niet alleen op, maar zuiveren de lucht ook van gifstoffen die bijvoorbeeld vrijkomen bij het gebruik van schoonmaakspullen. De goudpalm is zelfs een uitstekende luchtbevochtiger. Handig in de winter, wanneer de lucht in je kamer droger is door de verwarming die aanstaat.

Onder de wol

Schaf een speciaal winterdekbed (klasse 1) aan dat jou in de koudere maanden warm houdt. Als een dekbed warm genoeg is, kun je gerust de verwarming uitlaten en bespaar je op de energierekening. Is jouw slaapkamer goed geïsoleerd en wordt het nooit héél koud? Dan voldoet een dekbed van klasse 2 ook prima.

In het midden

Kou kan in een minder goed geïsoleerd huis door muren en vloeren sijpelen. Staat je bed dicht bij de muur of slaap je laag bij de grond, dan is de kans aanwezig dat je het kouder hebt dan wanneer je een bed op hoge poten hebt dat middenin de kamer staat.

Aangenaam op afstand

Lui vanaf de bank de verwarming in je slaapkamer aanzetten? Of ben je op een feestje en wil je thuiskomen in een warm huis en aangename slaapkamer? Met een slimme thermostaat kun je dit eenvoudig vanaf je smartphone regelen. Ook slim: ervoor zorgen dat de temperatuur in je slaapkamer steeds constant is. Dat scheelt bovendien op je energierekening, want daarmee voorkom je dat de radiator aanstaat als het niet nodig is.

nog meer: wooninspiratie