WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ice Ice Baby: twee heerlijke ijs recepten voor de zomer

Broeierige zomerdagen vragen om ijs. Op een simpel stokje of uit een classy coupe, dat maakt niet uit. Als het maar ijs- en ijskoud is. Daarom coole tools, tips en ijs recepten van Marleen Visser, de schrijfster van het boek IJs om thuis te bereiden.

vtwonen zomerboek 08-2020 | groen zelfgemaakt waterijsje

Aan de slag!

IJsfanaten opgelet: om de edele kunst van het ijs maken onder de knie te krijgen, is een aantal handige tools om in huis te hebben. Een vriezer en een sterke keukenmachine of blender vormen de basis, de hiernaast genoemde keukenvrienden zijn een fijne aanvulling. Haal ook alvast de basisingrediënten in huis.

Handige tools

LEES OOK
Happy hangout: 6x vakantiegevoel in de tuin

vtwonen zomerboek 08-2020 | galiameloensorbet op een hoorntje

Zo maak je een

Galiameloensorbet met vegan lemoncurdswirl

Voor 6 bollen ijs
Bereidingstijd lemoncurd: 20 min.
Wachttijd lemoncurd: 4-6 uur + 10 minuten
Bereidingstijd ijs: 20 min. Wachttijd ijs: 20 min.
In de vriezer: 2 uur (met ijsmachine) of 8 uur 
(zonder ijsmachine)

Ingrediënten

  • Voor de lemoncurd 
    • 30 g ongebrande cashewnoten
    • sap van 3 biologische citroenen 
    • rasp van ½  biologische citroen
    • 110 g suiker • 25 ml water 
  • Voor het ijs 
    • 200 ml water
    • 100 g suiker
    • 1 kleine galiameloen (500 g), in stukjes 
    • sap van 1 biologische citroen
    • fijngemalen zeezout
    • 1 el johannesbroodpitmeel (optioneel)

Zo maak je de lemoncurd 

  1. Week de cashewnoten 4-6 uur in koud water.
  2. Pureer de uitgelekte cashewnoten, citroensap en -rasp, suiker en water in de keukenmachine of blender tot een gladde massa.
  3. Doe het mengsel in een sauspan. Laat dit op middelhoog vuur 10 minuten al roerend indikken. Laat afkoelen.

Zo maak je het ijs

  1. Doe het water en de suiker in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat afkoelen.
  2. Doe de galiameloen, het citroensap, een snuf zeezout en het johannesbroodpitmeel in de keukenmachine en pureer tot een egale massa. Voeg het suikerwater toe en meng goed. 
  3. Met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Schep het ijs in een luchtdichte vriezerdoos, swirl de lemoncurd erdoor en zet het minimaal 2 uur in de vriezer. Zonder ijsmachine: volg onderstaande stappen en swirl de lemoncurd er op het laatst door. Zet het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer.
  4. Zonder ijsmachine: Giet de basis voor het ijs in een luchtdichte vriezerdoos en vries dit in. Breek na een halfuur de ijskristallen met een staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit 3-4 keer (zet een wekker!) tot het ijs romig is. Afhankelijk van hoe koud de vriezer is, kan dit ook vaker nodig zijn.

LEES OOK
La dolce vita: zo creëer je een weelderige mediterrane tuin

Zo maak je

Limonadelolly’s met
eetbare bloemen

vtwonen zomerboek 08-2020 | waterijsje met eetbare bloemen en limonade

Voor: 6 ijsjes van 65 ml of 4 ijsjes van 90 ml
Bereidingstijd: 10 minuten
In de vriezer: 4-6 uur

Ingrediënten

  • 400 ml water (gekookt en afgekoeld)
  • 3 el citroenlimonadesiroop
  • 12-18 eetbare bloemen (bijvoorbeeld viooltjes, dillebloemen, rozen)

Zo maak je de limonadelolly

  1. Meng het water met de citroenlimonadesiroop.
  2. Vul de ijsvormen met het mengsel en verdeel de eetbare bloemen over de ijsvormen. Met het stokje kun je de bloemen goed verdelen.
  3. Plaats de stokjes erin en zet de ijsjes 4-6 uur in de vriezer.

Idee: in plaats van ijsjes maak je met dit recept ook prachtige ijsblokjes. Leuk voor in een kan water of cocktail.

Meer recepten

De recepten en (twee laatste) foto’s komen uit het boek IJs van Marleen Visser, uitgeverij Becht. Meer overheerlijke ijsrecepten lezen? Haal het boek Ijs hier in huis.

Cover van het boek IJs van Marleen Visser

LEES OOK
Checklist: zo blijft het huis vakantieproof achter

nog meer: wooninspiratie