WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hygge, de Deense kunst van het leven

Hiege? Hugge? Hoega? Het doet er niet toe hoe je hygge schrijft of spelt, het gaat om het gevoel. Net zoals Winnie de Poeh werd gevraagd hoe je een bepaald gevoel spelt. ‘Dat spel je niet, dat voel je’. Hygge gaat over gezelligheid, genieten en dankbaarheid. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw manier van leven ook een hyggelige update krijgt? We delen met liefde 3 tips uit het boek ‘Hygge’.

Hygge

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen. Zoals qualitytime met vrienden en familie en samen genieten, zowel buitenshuis als binnenshuis. Maar hoe dat je dat nou precies? In het boek ‘Hygge: de Deense kunst van het leven’ van schrijver Meik Wiking vind je alle praktische stappen en tips om zelf de sleutel tot geluk te vinden.

Gezelligheid, gemütlichkeit, hominess

Er bestaat geen recept voor hygge zonder kaarsen. Als je aan Denen vraagt wat ze het meest associëren met hygge zal een overweldigende meerderheid van 85% antwoorden met: kaarsen. Hoewel het Nederlandse begrip gezelligheid en hygge sterk op elkaar lijken, zijn ze niet precies hetzelfde. 57% van de Nederlanders zegt dat buitenshuis meer gezelligheid wordt ervaren, terwijl slechts 27% van de Denen het hyggelig vindt om uit te gaan. Ook wat betreft seizoenen lopen de meningen uiteen. Nederlanders kiezen voor de zomer, terwijl Denen toch echt gaan voor de herfst.

Tip 1: Shine

Creëer sfeervolle verlichting. Je raad het al, haal die kaarsen maar tevoorschijn. Misschien moet je ook eens een kritische blik werpen op je elektrische licht. Meestal geven meerdere kleine lampen die verspreid staan door de kamer een meer hyggelig licht dan een grote lamp aan het plafond. Het doel is om her en der in de kamer kleine verlichte grotjes te creëren.

Tip 2: Spread the word

Begin met het verspreiden van hygge-woorden. Nodig je vrienden uit voor een fijne avond en maak tot laat in de avond samenstellingen met hygge: hygge-taart, hygge-knuffel, hygge-… Of het echt bestaat, dat maakt niet uit. Als het maar een gezellige avond wordt!

Tip 3: Memories

Het is algemeen bekend dat het maakproces het leukste deel van de herinnering is. Begin daarom nieuwe tradities met vrienden of familie. Dat kan een spelletjesavond zijn op elke eerste vrijdag van de maand, of de langste dag van het jaar aan zee vieren. Iets waar jij echt blij van wordt!

Meer Deens in huisnog meer: wooninspiratie