WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Inbrekers niet welkom: je huis beveiligen

Voorkom dat er in jouw huis ingebroken wordt. Laat je huis goed beveiligen of ga zelf aan de slag met goedgekeurde sloten en andere producten. Bekijk hieronder hoe jij je huis kunt beveiligen tegen inbraak.

Huis beveiligen

Gelegenheidsinbrekers

90% van de inbraken worden gepleegd door ’gelegenheidsinbrekers’. Deze dief heeft meestal alleen klein materiaal op zak en laat zich gemakkelijk wegjagen door stevig hang- en sluitwerk, goede verlichting en oplettende (buurt)bewoners. De schroevendraaier als klassiek onderdeel van het inbrekers- gereedschap blijft populair. Daarnaast wint het gaatjesboren bij het slot aan populariteit. Glas breken ligt minder voor de hand dan mensen denken.

De inbreker van vandaag is niet meer de man met de zaklamp die ’s nachts over straat sluipt. De meeste inbraken worden tegenwoordig tussen 6.00 en 18.00 uur gepleegd. En wel het liefst op dinsdag en vrijdag. Waarom is niet duidelijk. De wintermaanden zijn bij de inbreker het populairst; van oktober tot maart is het raak en in januari helemaal.

Huis beveiligen

Een certificaat Veilige Woning van de politie bemachtig je met de vol­gende vijf stappen.

 • Stap 1: bezoek www.politiekeurmerk.nl
  Tik je woonplaats in. Je krijgt dan een lijst met bedrijven die werken volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze bedrijven worden elke achttien maanden gecontro­leerd om ervoor te zorgen dat ze inderdaad werken volgens de door de politie opgestelde regels en prijzen.
 • Stap 2: vraag een gratis preventieadvies
  Elk aangesloten bedrijf biedt deze service. Er loopt dan iemand door je huis om te inventariseren wat er allemaal nodig is, met tekst en uitleg.
 • Stap 3: wacht op de offerte
  De prijsoffertes van de aan­gesloten bedrijven zullen niet veel uiteenlopen, ook daar let het Politiekeurmerk op. In de offerte worden verschillende beveiligingsmogelijkheden genoemd, van noodzakelijk tot extra veilig.
 • Stap 4: overweeg de kosten
  Gemiddeld ben je tussen € 500,- en € 1000,- kwijt. Voor dit bedrag is je huis helemaal beveiligd, van het kelderraam tot en met het zolderraampje.
 • Stap 5: het certificaat Veilige Woning
  Je ontvangt het certificaat na installatie van de regionale politie, inclusief stickers om te laten zien dat je huis is beveiligd.

Je huis zelf beveiligen tegen inbraak

Je kunt ook zelf je huis volgens de eisen van het Politiekeurmerk beveiligen. Bestel bij de helpdesk een lijst met goedgekeurde sloten en andere producten. De meeste koop je gewoon bij bouwmarkten en je herkent ze aan het SKG-logo (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Het aantal sterren in het logo (een, twee of drie) geeft aan hoe inbraakwerend het slot is.

Naast beveiligen, is het ook slim om verstandig met je woning om te gaan. Zowel als je thuis bent, maar vooral als je de deur uitgaat of op vakantie bent. Bekijk hier onze anti-inbraak tips.

nog meer: wooninspiratie