WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Handige tips voor het onderhouden van een houten tafelblad

Hout is een materiaal dat zo af en toe toch het nodige onderhoud vergt. Dat is helemaal niet erg, want je krijgt er een hoop sfeer voor terug. Maar hoe houd je het hout nou op zijn mooist? Laat dat maar aan ons over. Een houten tafelblad onderhouden was nog nooit zo makkelijk. Watch and learn.

vtwonen weer verliefd op je huis | aflevering 9 seizoen 13 | Marianne in Haarlem | houten tafelblad onderhouden

Olieën of lakken?

Een houten tafelblad onderhouden kun je pas echt als je weet hoe het hout van het tafelblad behandeld is. Is het blad geolied, dan is het verstandig om de eerste zes weken voorzichtig te zijn met water, hitte en vocht. Gebruik geen schurende middelen, hiermee beschadig je de olie. Is je tafel gelakt, dan heb je iets meer speling. Een gelakte houten tafel biedt over het algemeen namelijk sneller betere bescherming. De eerste twee weken moet je voorzichtig zijn, maar daarna is de lak helemaal uitgehard en beschermt het je tafel. Natuurlijk zijn er daarna alsnog wel een aantal punten waar je op moet letten. Lees je mee?

LEES OOK
DIY: multi-inzetbare houten tafel

Doekje erover

Natuurlijk is het wel zo fris om na een etentje of avond borrelen aan je houten tafel deze even af te nemen. Als je de tafel wil schoonmaken, doe dit dan met een droge of heel licht vochtige doek (nooit een kleddernatte). Water is over het algemeen niet goed voor hout!

LEES OOK
Hout schoonmaken: dit zijn de beste manieren

Better safe than sorry

Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je tafel daarom tegen eventuele kringen of afdrukken. Tafelkleden zijn weer helemaal terug, dus sla er daar gelijk maar een paar van in. Als je het zonde vindt om je houten tafel te bedekken met een kleed dan kun je ook gaan voor onderzetters die je onder de glazen kunt leggen en placemats die je onder de borden plaatst. Deze zijn tegenwoordig heel stijlvol te bemachtigen, waardoor je tafelaankleding ook meteen een upgrade krijgt.

nog meer: wooninspiratie