WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonbeurs – Humade and kintsugi*

Als je over de Woonbeurs loopt is er zoveel te zien dat je er rustig uren rond kan struinen. Soms valt je oog dan ineens op zittende mensen (dat valt nu eenmaal op). Niet genietend van een kop koffie, maar van kapot servies! Ontwerpers Lotte Dekker en Gieke van Lon geven op de woonbeurs namelijk workshops kintsugi*. Niet meteen een bekend woord, maar na het zien van het resultaat van de workshop, onthoud je het zeker!

hangend servies

kintsugi

kintsugi woonbeurs

humade

humade

Creativiteit

Creativiteit is fijn.  Als ik op de beurs dan ook humade zie staan, gaat mijn hart iets sneller kloppen. Stel je voor; een fijne open plek op de woonbeurs, lange tafels met mensen eraan, aan een kant ligt een berg kapot servies, aan de andere kant prachtig gerepareerd servies. Op deze plek wordt door Lotte en Gieke de workshop kintsugi gegeven. *Kintsugi is een eeuwen oude Japanse techniek waarbij porselein wordt gerepareerd met goud.

New Kintsugi

New kintsugi’ is een nieuwe manier om porcelein te lijmen gebaseerd op de oude ‘kintsugi’ techniek. Het verhaal gaat dat ‘kintsugi’ zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw toen de Keizer zijn beschadigde porcelein terugstuurde naar China voor reparatie. Toen het teruggestuurd werd met lelijke metalen nietjes vroeg hij Japanse ambachtslieden om met een meer esthetische oplossing te komen, namelijk repareren met bladgoud. Verzamelaars waren zo gecharmeerd van deze techniek dat er zelfs met opzet kostbaar aardewerk werd kapot gegooid, zodat het gerepareerd kon worden met het bladgoud van kintsugi.

Na design events in o.a New York en het Design Museum in Barcelona lanceren Lotte en Gieke ‘New kintsugi’ onder het label Humade nu ook in Nederland. En ze staan dus tot en met 2 oktober op de Woonbeurs! Bij de standvan Lotte en Gieke kan je je opgeven voor een workshop, maar ook een kitje kopen om zelf aan de slag te gaan.

Door slordig te lijmen bendruk je het ‘litteken’ van je servies. Het resultaat wordt eigenlijk nog mooier dan je oude servies in oorspronkelijke staat! Gebroken servies en keramiek krijgen zo een tweede leven!

nog meer: wooninspiratie