WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

vt ♥ Boedapest: deze hotspots wil je niet missen

Boedapest is booming! Een mengelmoes van culturen zorgt voor een unieke vibe in de stad aan de Donau. Dat wordt koosjer lunchen in een ruïnecafé, relaxen in Turkse thermen en een zomeravond met zigeunermuziek. Reserveer een plekje in je koffer voor vtwonen 08-2017 en ontdek de parels van de stad. We lichten 4 adresjes voor je uit. Goahome en Goamama in Boedapest

Urban hip: Erzsébetváros & rond de opera

De Joodse wijk was lange tijd vervallen, maar is nu dé plek voor kleine initiatieven van jonge mensen. Tussen ietwat vervallen gevels hop je van de ene hippe boetiek naar het volgende originele restaurant of lunchtentje. Király utca is een straat in opkomst, waar we direct op concept store Goahome stuiten. Hier vind je een heleboel interieuraccessoires in urban nomad-stijl, zoals Marokkaanse kleden en kussens, en rotan manden. De winkel staat in open verbinding met Goamama, het bijbehorende lunchcafé. Bestel hier een cappuccino met een stuk huisgemaakte taart en ga lekker op een industrieel stoeltje zitten (dat overigens ook te koop is).

 • Goahome en Goamama vormen samen een conceptstore.
  Király utca 19-21

The Velvet Chemistry in Boedapest

In hetzelfde straatje verkoopt The Velvet Chemistry bijzondere mode van veelal Hongaarse ontwerpers. De meeste kleding en schoenen zijn handgemaakt in een enkele oplage, waarmee je een uniek item te pakken hebt. The Velvet Chemistry gaat uitbreiden, dus check de website of ze inmiddels zijn verhuisd.

 • Van avondjurk tot street style items en handgemaakte hakken: The Velvet Chemistry
  Király utca 28

Sarki Füszeres in Boedapest

Upscale aan de Donau: Újlipótváros

Op een paar minuten lopen, noordwaarts vanaf Het Parlement (Országhás), ligt het relatief onontdekte Újlipótváros, dat overduidelijk in de lift zit. Hier worden steeds meer cafés, originele boetieks en restaurants geopend, vooral in Pozsonyi út, de lange straat die deze wijk doorkruist. De buurt grenst aan de Donau en is sinds jaar en dag een gewilde woonwijk, ook voor jonge gezinnen.

Op een kruising vlak bij het park zit Sarki Füszeres. Dit lunchtentje heeft een knus terras dat met wijnranken is overgroeid. Bestel hier limonade met stukken citrusvruchten, munt en ijs, een fris drankje dat je vaker in de stad zult 
tegenkomen. Alle gerechten zijn homemade, net als het typisch Joods-Hongaarse toetje Flodni, een cake met maanzaad, walnoten, appel en pruimenjam.

 • Scoor Hongaarse delicatessen om mee te nemen bij Sarki Füszeres.
  Pozsonyi út 53

Grote Markthal Boedapest

In de laagste versnelling: Boeda

Loop naar het groene en heuvelachtige Boeda, via de Vrijheidsbrug (Szabadság híd), een van de mooiste bruggen. Aan de voet hiervan staat de Grote Markthal (Nagy Vásárcsarnok), die in 1894 werd geopend. Een indrukwekkend bouwwerk, ontworpen met veel staal, typerend voor die tijd. Slenterend tussen de marktkraampjes met groenten, vlees en zuivel, krijg je een goede indruk van de Hongaarse culinaire cultuur.

 • Kijken, ruiken en proeven in de Grote Markthal (Nagy Vásárcsarnok)
  Vámház körút 1-3

Ontdek bijzonder Boedapest

De rivier de Donau scheidt het unieke en levendige Boedapest in twee stadsdelen: het statige Boeda vol bezienswaardigheden en het gezellige Pest, die met elkaar verbonden zijn door acht bruggen. En wat kun je er heerlijk winkelen en cultuur snuiven! Wil je even ontsnappen aan de drukte? Dompel je dan onder in een van de grootste spa’s van Europa en sluit je dag af met een avondcruise over de Donau.

Bron: vtwonen 08-2017 | Fotografie Denise Keus | Tekst Lotje Deinum

nog meer: wooninspiratie