WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De leukste kerstmarkten van Nederland en België

In december dompelen wij ons helemaal onder in die fijne kerstsfeer. Onze favoriete manier om dat te doen, is met een kop warme chocolademelk in de hand de beste kerstmarkten af te struinen, op zoek naar originele cadeaus. Deze kerstmarkten in Nederland en België wil je dit jaar niet overslaan.

Maastricht

‘Magisch Maastricht’, een betere naam voor deze kerstmarkt bestaat niet. De steevast sfeervolle stad wordt in december omgetoverd tot een magische kerstwereld, compleet met sprookjesachtig reuzenrad en grote schaatsbaan. De kerstman zal er zijn intrek nemen in zijn Finse huisje. In zijn schatkamer vind je de beste cadeautjes. Wie even wil bekomen van al het moois kan uitrusten bij het spiegelpaleis. Daar staan verschillende muziekprogramma’s en kunstexposities op het programma. Kunst en cultuur worden tijdens ‘Magisch Maastricht’ dus nog gezelliger.

De Maastrichtse kerstmarkt is de hele decembermaand geopend. Op de website kun je terecht voor meer praktische info.

Dordrecht

Voor de grootste kerstmarkt van Nederland moet je in Dordrecht zijn. De historische binnenstad vormt het decor voor een 2,5 km lange route aan kerstkraampjes. De ideale manier dus om de kerstsfeer op te snuiven en leuke cadeautjes te scoren. Wie al zijn cadeautjes heeft verzameld, kan zijn schaatskunsten laten zien op de grote schaatsbaan. Liever iets rustigers? Geniet van livemuziek vanaf de muzikale winterterrassen of van theaterperformances in een intieme setting.

Om van de kerstsfeer in Dordrecht te genieten, heb je niet veel tijd. De markt is namelijk slechts geopend van 15 tot 17 december. Op de website vind je meer info.

Hasselt

De mooiste kerstmarkt van België blaast dit jaar 10 kaarsjes uit, en dat laten ze niet onopgemerkt voorbij gaan. Zeven weken lang kun je tijdens Winterland in Hasselt genieten van de betoverende kerstsfeer. Ondertussen kun je uitrusten met een hapje en een drankje in de verschillende lounges. Wie meer actie wenst, kan terecht bij de winterse kermis vol spannende attracties of op de overdekte schaatsbaan. Voor ieder wat wils en dus zeker een bezoekje waard. Wie weet loop je er de Kerstman wel tegen het lijf…

Winterland loopt nog tot 7 januari op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Meer info kan je hier vinden.

Valkenburg

Dat de kerstmarkt van Valkenburg is opgenomen in de CNN top 10, is niet zonder reden. De hele stad wordt namelijk omgetoverd tot een prachtig kerstparadijs. Uniek zijn de twee kerstmarkten die plaatsvinden in de grotten onder de stad: de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. In het MergelRijk laat je je onderdompelen in een miniatuur kerstwereld. Smul daarna van een heerlijke warme chocolademelk op het Walramplein en geef er je ogen de kost tijdens de magische Christmas Parade.

Je kan van de kerstsfeer in Valkenburg genieten tot 7 januari. Je vindt er verschillende activiteiten verspreid door de hele stad. Meer info lees je hier.

Leuven

De Leuvense kerstmarkt aan het Sint-Donatuspark staat gelijk aan authenticiteit. Tussen de kraampjes van ambachtslui uit verschillende landen, die originele juwelen en versieringen verkopen, kan je ook pauzeren voor een pannenkoek, wafel of ander lekkers bij een van de vele eetkraampjes. Uniek is ook de Provençaalse kerstmarkt, waar het even voelt alsof je Kerstmis in het dromerige Zuid-Frankrijk viert. Speciaal voor de 30ste editie is er de hele kerstperiode ‘Ladeuze on Ice’, waar je kunt schaatsen, een ritje maken in het reuzenrad of van de ijsglijbaan zoeven op het bekendste plein van Leuven.

De Leuvense kerstmarkt loopt van 7 december tot 20 december. Voor meer praktische info kun je op de website terecht.

Brussel

De grootste kerstmarkt van België strijkt neer in Brussel. De prachtig verlichte gebouwen in het oude centrum vormen de perfecte achtergrond voor een gezellige kerstmarkt met meer dan 200 kraampjes. Dé aandachtstrekker is het reuzenrad dat verlicht is met 18.000 lichtjes. Blijf je liever op de grond? Aan de voet van het reuzenrad kun je je uitleven op de grote schaatsbaan. Wie het graag wat rustiger houdt, kan zijn ogen en oren de kost geven tijdens de klank- en lichtshows. Gezelligheid ten top dus!

De kerstmarkt in Brussel loopt nog tot 31 december. Meer info over de activiteiten vind je hier.

Foto: Magisch Maastricht

nog meer: wooninspiratie