WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voor boekenliefhebbers: Boekhandel Dominicanen

The Guardian noemde het ‘the fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven’. Eén ding is zeker: boekhandel Dominicanen is de hemel op aarde voor boekenwurmen én architectuurfanaten.

Hemelse ambiance

De gotische Dominicanenkerk in Maastricht is meer dan 700 jaar oud. Ze werd ooit gebouwd als kloosterkerk voor de orde der Dominicanen, maar sinds 1804 vonden er geen religieuze diensten meer plaats. De kerk werd een opslagplaats, maar uiteindelijk kreeg ze een veel betere invulling: als boekhandel. Duizenden boeken in een hemelse ambiance.

Boekenappartement

Een kerk omvormen naar een boekhandel doe je niet zomaar. Het werd een hele klus voor het architectenbureau Merkx+Girod. Er was behoefte aan 1200 meter winkeloppervlakte terwijl de vloer ‘maar’ 750 meter was. Een monumentale inloopboekenkast met meerdere verdiepingen bleek de oplossing te zijn. Ze werd asymmetrisch in de kerk geplaatst. Daardoor blijft aan de linkerzijde de volledige hoogte van de kerk intact terwijl rechts de mensen naar de bovenste verdieping van het stalen ‘boekenappartement’ worden geleid. Het klimmen op zich is al een hele belevenis. Het boekenappartement bestaat uit twee boekenkasten van dertig meter lang en 7,5 meter hoog. Het bouwwerk benadrukt de hoogte en de prachtige architectuur van het gebouw. Opgelet: wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw stijve nek. Het ontwerp won uiteindelijk de prestigieuze Lensvelt Architect interieurprijs in 2007. Amen!

Praktisch

Op het voormalige priesterkoor kan je na al dat snuisteren genieten van een cappuccino van Coffeelovers en gapen naar de eeuwenoude fresco’s.

Boekhandel Dominicanen
Dominicanerkerkstraat 1, 6211 CZ Maastricht, Nederland
Openingsuren: maandag van 10u-18u, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9u tot 18u, donderdag van 9u tot 21u, zondag van 12u tot 18u

Bron: Fotografie: Etienne Van Sloun | Tekst Isabelle Naeyaert

nog meer: wooninspiratie