WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Groen de tuin uít: groene aanslag verwijderen

Ieder voorjaar, wanneer we het leven weer langzaam naar buiten verplaatsen, worden we getrakteerd op groene aanslag. Het groeit overal: op de tegels, meubels en de schutting. Geen reden tot paniek, even de handen uit de mouwen steken en je bent er met een middag weer vanaf. Lees hier hoe je het makkelijk kan verwijderen.

Tegels vtwonen collectie. Tuinbank Weltevree patiobench.

Groene aanslag

De tuin heeft in de herfst- en wintermaanden flink wat te verduren. Harde wind, regenbuien, vrieskou en weinig zonlicht. Allemaal heel bevordelijk voor de natuurlijke groei van algen, die op hun beurt weer zorgen voor de groene aanslag. Dit kan er smoezelig uitzien en ook nog eens behoorlijk glad zijn. Goed om dit in het voorjaar aan te pakken dus!

Zo maak je het balkon of terras in één dag zomerklaar.

Tegels

Het schoonmaken van de tegels lijkt een enorme klus, maar dat valt reuze mee. Het beste kun je een emmer met groene zeep, een paar scheppen soda en heet water vullen. Giet ‘m geleidelijk leeg over de groene plekken, schrob het sopje met een bezem over de tegels en laat het goed inweken. Spoel het terras na een tijdje na met water. Kijk uit met een hogedrukspuit: door de harde waterstraal kan de bovenste laag van de tegels beschadigen.

Veeg het terras of de bestrating regelmatig vrij van zand en bladeren om de groei van algen te verminderen.

Hout

Ook houten tuinmeubels en de schutting kunnen onder de algen en mossen zitten. Hiervoor geldt hetzelfde recept van groene zeep, soda en heet water. Wél is het slim om te schrobben na een regenbui, zodat het sopje beter in de nerven kan trekken en het vuil makkelijker losweekt. Laat het hout na het schoonspoelen opdrogen door de zon et voilà, als nieuw!

Plastic en kunststof

Om plastic en kunststof tuinmeubels mooi te houden kun je ze in de wintermaanden het beste binnen stallen. Geen optie? Dan is óók plastic en kunststof prima schoon te maken met groene zeep, soda en heet water. Gebruik in plaats van een harde borstel of schuurspons een zachte doek om mee te boenen en neem het af met een frisse doek. Mag al het boenen niet baten? Gebruik dan een agressiever schoonmaakmiddel en zorg dat je een plastic zeil onder de meubels legt. Beter voor de tuin én het milieu.

Shop alles voor de tuin…

nog meer: wooninspiratie