WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gouden tips: zo blijft de basilicumplant wél in leven

De basilicumplant: onmisbaar op de kruidenplank als je van Italiaans eten houdt en altijd een sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt nog niet altijd even gemakkelijk. Daarom doen we je dit vijftal tips cadeau! Hopelijk houdt de plant het dan langer vol.

Gebruik een grotere pot

Het plastic bakje waar de basilicumplant in komt doet helaas niet veel goeds voor de levensduur van de plant. Gooi die vooral weg en zet de plant in een grotere pot. Het liefst een pot met gaatjes aan de onderkant, zodat je hem in een laagje water kunt zetten.

Op zoek naar een leuke plek voor de basilicum? Marianne laat in deze video zien hoe je een wandrek onder andere kunt gebruiken als plantenrek.

Let the sun shine

Als er één ding is waar je basilicumplant echt niet zonder kan leven, dan is het wel zonlicht. Dus geef hem een plek bij het raam of zet hem zelfs buiten (hier doet hij het namelijk ook heel goed), zodat hij flink wat uren zon per dag pakt.

Water, water, water

Een keer een dag overslaan is geen regelrechte ramp, maar als je echt wilt dat de basilicumplant lang in leven blijft zul je hem ook echt iedere dag water moeten geven. Doe dit niet bij de stelen, maar giet water in de schotel onder de pot (vandaar de pot met gaatjes). Op die manier nemen de wortels het water beter op.

Knip geen blaadjes maar stengels

Als je tijdens het koken basilicumblaadjes nodig hebt, knip dan niet alleen de blaadjes van de plant. Knip in plaats daarvan de stengels af tot een paar centimeter boven de grond. Op deze manier wordt er geen water verspild aan stengels zonder blaadjes, maar groeien er juist nieuwe blaadjes aan de plant.

Add a little love

Cheesy, maar wel waar: een basilicumplant heeft veel verzorging nodig dus je zult hem met liefde moeten behandelen. Je bent relatief veel tijd kwijt aan het verpotten en water geven, maar het kan ook geen kwaad om je groene vriend zo nu en dan eens goed te bekijken. Kleuren de bladeren geel? Geef ‘m wat minder water. Kleuren ze bruin? Trek de bruine blaadjes eraf en zet de plant iets beschutter.

Groene vingers? In onze plantenindex vind je informatie over ontelbaar veel planten.

nog meer: wooninspiratie