WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Earth Day: zó draag je een steentje bij aan een betere wereld

Jaarlijks wordt er tijdens Earth Day extra aandacht gevraagd voor de gezondheid van de aarde. Hoewel er al veel wordt gedaan om het broeikaseffect tegen te gaan, is er nog veel werk aan de winkel. Daarom deelt vtwonen handige en gemakkelijk toepasbare dingen waarmee je thuis een steentje bij kunt dragen aan een betere, gezondere wereld.

earth day besparen

Earth Day 2022

Met Earth Day benadrukt men het belang van het terugdringen van de uitstoot van gassen, om zo de mondiale temperatuur onder de 15°C te houden. Voorheen lag de focus vooral op het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar nu wordt ook steeds meer licht geschenen op het beschermen, beheren en herstellen van de natuur.

Kleine aanpassingen, groot effect

Wereldwijd worden mensen op 22 april aangemoedigd om met op de natuur gebaseerde oplossingen bezig te gaan, op een laagdrempelige manier. Want alles helpt! Wil je je ook inzetten voor een beter klimaat? Déze drie veranderingen zijn gemakkelijk toe te passen, zonder dat je je gehele levensstijl om hoeft te gooien.

1. Plastic verminderen

Plasticvervuiling is nog altijd een van de grootste milieuproblemen. Het heeft ook invloed op ons welzijn en onze gezondheid. Om deze vervuiling te verminderen en uiteindelijk te beëindigen kun je kleine dingen veranderingen die op de lange termijn écht verschil maken. Begin in de keuken. Koop je vaak plastic bakjes en zakjes om je noten, droge producten en granen in op te bergen? Probeer deze dan te vervangen door glazen varianten. Koop een hele lading glazen weckpotten (eventueel tweedehands), en bewaar hier voortaan al je droge producten in. Op een eikenhouten plank, of juist strakke chique matzwarte plank staan deze potten stijlvol in je keuken.

Als je toe bent aan een volgende stap, kun je deze potten ook meenemen naar de supermarkt of markt. Verpakkingsloze supermarkten bieden de mogelijkheid om de producten in eigen potten mee te nemen, en op vele markten kun je dit ook zonder probleem vragen. Het vereist enig voor- en denkwerk, maar maakt écht verschil.

Dit zijn een aantal verpakkingsloze supermarkten:

earth day planten

Vervang plastic zakjes door glazen potten en stal ze stijlvol uit op een mooie plank in de keuken. Dat staat nog leuk ook!

2. Gebruik groene stroom

Groene stroom wordt steeds bekender en het belang ervan steeds groter. Maar wat ís groene stroom precies? Groene stroom komt uit hernieuwbare bronnen uit de natuur als waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Grijze stroom wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen als gas en steenkool en kernenergie. De bronnen van groene energie zijn dus een stuk duurzamer. En nee, je merkt níks aan de stroom die uit het stopcontact komt.

Het kostenplaatje ligt momenteel nog wel iets hoger dan grijze stroom, al is dat per maand vaak maar enkel euro’s meer. Per energieleverancier verschilt dit iets, dus voor je de keuze maakt kun je altijd informeren. Naar verwachting zal de prijs in de toekomst wel dalen. Want naarmate meer mensen schone stroom eisen, wordt er meer infrastructuur gebouwd en wordt als gevolg de prijs lager. Met de overstap naar groene stroom help je dus de prijs dalen én draag je gelijk al bij aan een beter milieu.

Meer lezen over groene stroom?

3. Composteren

Ben je gezegend met een ruime tuin? Dan is het starten van een eigen composthoop een andere goede, laagdrempelige manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Compost zorgt voor een goede bodemstructuur en het zit boordevol voeding, waarmee je in feite eigen meststof maakt voor je tuin. De voedingsstoffen geef je als het ware terug aan de planten in je tuin in plaats van dat je ze zomaar weggooit, waardoor je zo een gezonde kringloop creëert.

Door groente-, fruit- en tuinafval te scheiden en het niet zomaar in de vuilnisbak te gooien, zorg je er ook nog eens voor dat dit niet onnodig in de verbrandingsoven terecht komt. Dit verkleint direct de afvalberg, terwijl je ook een leuk tuinproject creëert waar je zelf de vruchten van plukt.

Ter ere van Earth Day kun je vandaag nog starten met composteren! Hier kun je lezen hoe je dat stap voor stap zelf kunt doen.

Meer handige tips over composteren:

nog meer: wooninspiratie