WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zuinig rijden

Op een zuinige manier auto rijden bespaart brandstof en dat kan dus ook flink wat geld schelen. Daarnaast ben je ook gelijk goed bezig voor het milieu. Je kunt zuinig rijden door een zuinige auto te kiezen, maar ook je rijstijl kan flink verschil maken.

zuinig rijden

Pak de fiets

Het lijkt misschien voor de hand liggen, toch kunnen veel mensen veel vaker de fiets pakken dan ze doen. Let er eens op, misschien kun jij ook wel vaker kleine afstanden met de fiets doen. Dat is ook nog eens goed voor je conditie. En denk ook eens aan het openbaar vervoer. Door minder vaak de auto te pakken bespaar je namelijk veel brandstof en stoot je minder CO2 uit. Dat is veel beter voor het milieu en je portemonnee. Daarnaast is het voor een auto niet goed om korte afstanden te rijden. Hij is namelijk pas goed warm na zo’n 5 km, dan rijdt hij een stuk efficiënter. Van korte afstanden slijt je auto ook nog eens sneller.

Zuinige auto

Natuurlijk zijn er situaties waarin je niet anders kunt dan met de auto gaan. Wil je zuiniger rijden kijk dan eerst eens in wat voor auto je rijdt. Met een zuinige auto kun je namelijk heel wat besparen. Oude auto’s slurpen vaak benzine, het is dan vaak uiteindelijk voordeliger om voor een iets nieuwere te kiezen. Denk ook goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt, een kleine auto rijdt natuurlijk zuiniger dan een grote. Koop je een nieuwe auto let dan op het energielabel, daaraan kun je goed zien hoe zuinig de auto is. Zorg daarnaast ook altijd voor een juiste bandenspanning.

Brandstofbesparende hulpmiddelen

Wil je graag zuinig rijden, dan zijn er een aantal handige hulpmiddelen. Deze helpen je om je brandstofverbruik goed in de gaten te houden of zorgen dat je onnodig omrijdt.

  • Ecotoerenteller: deze geeft aan of je zuinig of onzuinig rijdt en wat het juiste moment van schakelen is
  • Cruise-control: houdt de snelheid constant
  • Boordcomputer: geeft informatie over het huidige brandstofverbruik. Hij kan ook ritgegevens laten zien, zoals afstand, tijdsduur, totale brandstofverbruik en aantal gereden kilometers per liter brandstof.
  • Navigatiesysteem: zo voorkom je onnodig omrijden

Zuinig rijden

Je kunt ook zuinig rijden door je rijstijl aan te passen. Zo kun je dezelfde afstand afleggen met een lager brandstofverbruik. Dit wordt ook wel ‘Het nieuwe rijden genoemd’. Met deze vijf tips ga je een stuk zuiniger rijden.

1. Eerder schakelen

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling. Het best is om tussen de 2000 en 2500 toeren te schakelen. Want hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik van brandstof. Dat betekent dus bij 50 km/u in de vierde versnelling en bij 80 km/u naar de vijfde versnelling.

2. Vermijd hoge snelheden

Hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof dat kost. Houd je dus netjes aan de snelheden die staan aangegeven. Dat scheelt niet alleen bekeuringen, maar ook brandstof.

3. Rijd een gelijkmatige snelheid

Probeer zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te rijden. Veel remmen en optrekken leid namelijk tot een hoger brandstofverbruik. In de stad rijden is dus minder zuinig dan rijden op de snelweg. Bij een constante snelheid van 70 tot 90 km per uur werkt autobrandstof het efficiëntst en ontstaat de minste uitstoot. Als je cruise-control tot je beschikking hebt, gebruik die dan.

3. Uitrollen

Kijk goed vooruit zodat je de auto kunt laten uitrollen. Laat het gas tijdig los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen. Als je langzaam uitrolt, ben je ook weer sneller op gang mocht je weer door kunnen rijden.

4. Motor afzetten

Sta je stil voor een brug, in een file of voor een spoorovergang? Zet je motor dan af. Start de auto vervolgens weer zonder gas te geven.

5. Vermijd energieverspilling

Je kunt ook veel energie besparen door onnodige functies, zoals airconditioning, zo min mogelijk te gebruiken. Wist je dat een ingeschakelde airconditioning het brandstofverbruik tot wel 30 procent kan verhogen? En de uitstoot van koolstofmonoxide (CO), koolwaterstoffen en roetdeeltjes (fijnstof) kan door airco zelfs meer dan verdubbelen. Gebruik hem dus alleen wanneer het echt nodig is.

Kijk ook op de website van Het nieuwe rijden voor meer informatie.

nog meer: wooninspiratie