WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De douche als gasslurper: zoveel gas verbruik je met douchen (en dit kost het)

Douchen behoort bij de meesten van ons tot de dagelijkse routine. Geld eraan uitgeven doen we dus allemaal. Maar wordt water in jouw huis verwarmd door middel van gas, dan kun je schrikken van de huidige prijzen. Weten hoeveel die dagelijkse douchebeurt aan gas slurpt? We zochten het gasverbruik voor je uit.

Hoeveel liter water verbruik je met douchen?

Om te weten hoeveel gas een gemiddelde douchebeurt kost, is het handig om eerst het aantal liters water helder te hebben. Natuurlijk is dat volledig afhankelijk van hoe lang je doucht. Waar de een snel onder lauwwarm water springt, kan de ander genieten van een uitgebreide douchebeurt inclusief stoom, maskers en een podcast op de achtergrond.

Volgens Milieu Centraal duurt een gemiddelde douchebeurt zo’n negen minuten – vinden wij overigens best lang. Daarvoor is het gasverbruik gemiddeld zo’n 0,4 kubieke meter.

LEES OOK
Dit zijn de kosten van een nieuwe badkamer

9 minuten douchen? Dit zijn de kosten van het gasverbruik

Goed, de gemiddelde douchebeurt kost dus negen minuten van je tijd en daarmee verbruik je zo’n 0,4 kubieke meter. Tenzij je veel verstand van gas hebt, kunnen we ons voorstellen dat dit je niet veel zegt. Om het makkelijker te maken rekende Milieu Centraal uit dat je hiermee 70 liter water verwarmt, maar dit kan naar boven of beneden schieten afhankelijk vande douchekop die je gebruikt. En de prijs? Die is op moment van schrijven per negen minuten zo’n € 0,35 wanneer je een gasboiler hebt, maar de inflatie kan er zomaar voor zorgen dat dit bedrag razendsnel stijgt.

LEES OOK
Energiekosten besparen? Zo doe je dat met het isoleren van de kruipruimte in huis

Money, money, money: simpele tips om te besparen

Net als alles wordt gas met het jaar duurder. Simpele tips om je gasverbruik te verminderen en zo geld te besparen, zijn dan ook geen overbodige luxe. De een ligt wat meer voor de hand, over de ander heb je misschien nog niet nagedacht: houd je rekening met onderstaande tips, dan bespaar je gegarandeerd gas:

  • Heel simpel, douche zo kort mogelijk. Geen ellenlange wellness-sessies meer, maar korte beurten en doen waar je voor komt: wassen.
  • Zet de douche pas aan wanneer je er daadwerkelijk onder staat. Veel mensen laten het water al even opwarmen terwijl ze hun tanden poetsen, maar vergeten vervolgens dat de kraan aanstaat. Het resultaat: een onnodig hoge rekening, die al flink kan dalen wanneer je alleen water gebruikt waar je ook echt onder staat.
  • Installeer een waterbesparende douchekop. Volgens Milieu Centraal gebruik je hierdoor zo’n 7500 liter warm water minder per jaar, en dat levert je tientjes voordeel op. Tel uit je winst!
  • Schaf een thermostaatkraan aan als je deze nog niet hebt. Zo’n kraan is snel op de juiste temperatuur, waardoor je geen onnodig water verspilt terwijl je wacht op warmte.
  • Zet je cv-ketel eens op de ecostand. Hiermee verwarm je pas warm water, wanneer je de kraan ook daadwerkelijk opendraait. In alle andere situaties staat je cv-ketel eigenlijk constant klaar in de startblokken, en dat kost natuurlijk ook gas.

nog meer: wooninspiratie