WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf speelgoed maken: upcycling

Je eigen speelgoed maken is niet alleen heel duurzaam en goedkoper, je leert je kinderen ook creatief bezig te zijn. Dus verzamel die lege flessen, wc-rollen en frisdrankblikjes en ga samen aan de slag!knutselen

Upcycling

Upcycling is net even anders dan recycling. Bij recycling worden afvalproducten verwerkt tot een nieuwe grondstof, die op hun beurt weer worden verwerkt tot een nieuw product. Bij upcycling wordt het (meestal gerecyclede) product verwerkt tot een nieuw of beter product. Vooral ontwikkelingslanden doen aan upcycling, omdat nieuwe producten gewoonweg te duur zijn. Tegenwoordig is het een echte trend om je eigen spullen te maken, bijvoorbeeld zelf speelgoed maken. En waarom eigenlijk niet? Het is leuk, duurzaam en goedkoop!

MixMax Brasil

In het Tropenmuseum Junior kun je tot eind volgend jaar de MixMax Brasil tentoonstelling bezoeken. Een doe-tentoonstelling met verschillende programma’s. Een juniorprogramma (6-13 jaar), een open huis (voor alle leeftijden) en een familieprogramma voor het hele gezin. Kinderen kunnen zich vermaken in de muziek- en dansstudio of zelf iets maken in de mixfabriek. Voor het programma en meer informatie kun je terecht op www.tropenmuseumjunior.nl. En op de Pinterest pagina van de tentoonstelling doe je leuke deeën op voor eigen creaties.

Zelf speelgoed maken

Inspiratie nodig voor zelf speelgoed maken? De meeste upcycle-producten worden gemaakt van lege flessen, blikjes, drinkpakken, bierdoppen, kurken, wc- en keukenrollen, lege waxinelichtjes, dopjes, deksels, bliklipjes, eierdozen en lollystokjes. Hier wat voorbeelden:

Bron: Baby-Jungle & Flickr

nog meer: wooninspiratie