kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wonen 2.0 – het huis van de toekomst

We leven in een tijd waarin de technologie zich razendsnel ontwikkelt. Stookte je vroeger het hele huis warm in de winter, nu regel je dat per ruimte. En desnoods onderweg in de auto naar huis via je smartphone. Dat betekent dus ook dat we steeds aangenamer en duurzaam kunnen wonen. We nemen een kijkje in het huis van de toekomst, dat misschien wel dichterbij is dan je denkt. 

wonen-2.0

Huis van de toekomst

Je hebt ze vast wel eens gezien, de futuristisch uitziende huizen die compleet technisch gestuurd en zo duurzaam mogelijk gebouwd zijn. Met je stem bedien je de verlichting of zet je de tv aan. En de huizen kunnen zichzelf bijna volledig voorzien van energie, met behulp van zonnepanelen en een optimale isolatie. Kijk bijvoorbeeld eens op livingtomorrow.com.

Huisdomotica

Hoe bereikbaar dit allemaal is voor een gemiddeld gezin, volg je op huisvandetoekomstnu.nl. Verdi en zijn vrouw Saskia willen met hun kinderen duurzaam wonen en volgen de ontwikkelingen op het gebied van huisdomotica op de voet.

Merken als LG en Samsung lanceerden al apparaten die op afstand bestuurd kunnen worden. Zo check je op je smartphone wat je nog in koelkast hebt liggen en welke gerechten je met deze ingrediënten kunt maken. Of in de supermarkt bekijk je of de melk in je koelkast thuis nog houdbaar is. Op de koelkast zit een digitaal scherm dat via wifi communiceert met het internet en jouw smartphone. Alles wat je in de koelkast zet, vul je in op je scherm. Zo houdt hij overzichtelijk de voorraad voor je bij.

Praten met je huis

Na communiceren via je smartphone, is je hele huis aansturen met je stem de volgende stap. ‘Homey, play music from Coldplay’ – en jouw favoriete muziek komt uit je speakers. De ‘Homey’ is van een Nederlandse startup en komt waarschijnlijk in de loop van 2015 op de markt. Het apparaat verbindt alle apparaten in huis aan elkaar. Door tegen hem te praten, weet de Homey wat hij moet doen. Zo zet hij je lamp aan en zorgt het dat je wasmachine aangaat op je juiste temperatuur wanneer jij het zegt. Nieuwsgierig geworden? Bekijk het filmpje.

Nu al een slim huis

Wil je nu al een slim huis? Wist je dat het al mogelijk is om je huis helemaal zelf het klimaat te laten regelen. De slimme Active rolluiken van Velux sluiten en openen automatisch wanneer het licht en de temperatuur veranderen. Dit volledig geautomatiseerde systeem werkt in alle seizoenen en verbetert de natuurlijke binnentemperatuur.  Maar het isoleert ook waardoor je energieverbruik minder wordt.

Ook kun je de temperatuur in elke ruimte van je huis bepalen, met een zoneregelaar van Honeywell. Op onze blog lees je de ervaringen van Jasperina van de redactie van Lang Leve Je Huis. En of ze enthousiast is! Kortom het huis van de toekomst is dichterbij dan je denkt!

nog meer: wooninspiratie