kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Welk energielabel heeft mijn woning?

Een energielabel op apparaten was al heel gewoon, net als het label voor auto’s. Het gaat dezelfde kant op met huizen. Begin 2015 hebben alle huizenbezitters een voorlopig label ontvangen. Een energiezuinig huis krijgt label A, een onzuinig huis label D, E, F of G. Wanneer je exact weet welk label bij jouw woning hoort, kun je proberen het energielabel te verbeteren. Een mooie uitdaging!

energielabel

Hoe regel ik een definitief energielabel?

Dat kan eenvoudig online. Je logt in met je DigiD en controleert je woninggegevens. Als je energiebesparende maatregelen hebt toegepast, kun je dit ook doorgeven. Een erkend deskundige beoordeelt vervolgens jouw aanvraag. Dit kost vanaf een paar euro tot enkele tientjes, afhankelijk van de deskundige die je hebt gekozen. Lees hier meer over de kosten.

Maar wat betekent het energielabel eigenlijk?

Je kwam het energielabel al tegen bij witgoed, op de voorkant van nieuwe apparaten zit een sticker met een label tussen A+++ en D. Een apparaat met het groene energielabel A+++ is voordeliger in gebruik. Doe daar dus je voordeel mee wanneer je een nieuwe koelkast of wasmachine koopt. Bij huizen is het energielabel geen sticker, maar een rapport van enkele pagina’s. Daarin staan de eigenschappen van de woning, het energielabel en adviezen om de woning energiezuiniger te maken. De letters zijn wel hetzelfde: G is het meest onzuinig en A is de meest zuinige woning.

Wat levert het op?

Heb jij een A-label? Gefeliciteerd, jouw energiekosten pakken flink lager uit. Een gemiddeld rijtjes hoekhuis met energielabel E kost in het eerste jaar gemiddeld 1180 euro  meer aan energiekosten en over 10 jaar 16500 euro ten opzichte van een huis met een A-label. Een G-label? Dat kost je in het eerste jaar al 2230 euro extra! Daarnaast is er een groot verschil in wooncomfort: hoe groener je label, hoe minder tocht, vocht en koude plekken in huis. Warmere voeten en behaaglijker wonen!

Een energielabel bij aankoop of verkoop van je woning

Laat een energielabel opstellen wanneer je jouw huis gaat verkopen of verhuren. Dan is het ook verplicht om een energielabel te hebben. Heb je nog geen verhuisplannen en wil je wel je huis verbouwen en energiezuiniger maken? Laat dan een maatwerkadvies opstellen. In zo’n advies staat precies wat je kunt doen om jouw label te verbeteren, wat dat kost én wat het opbrengt. Wist je dat een groen energielabel een hogere verkoop- of huurprijs oplevert? Snel aan de slag dus!

  • Nieuwsgierig geworden? Via VerbeterUwHuis.nl kun je inschatten welk label bij jouw woning hoort.
  • Ben jij een echte energie die-hard? De laatste ontwikkelingen rondom het energielabel volg je via de Rijksoverheid.
  • Kijk ook eens op energielabel.nl

Bron: Custodiacare

nog meer: wooninspiratie