kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat zijn keurmerken

Er zijn zoveel keurmerken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.  Toch kunnen ze je goed helpen als je bewuster wilt leven. Zo zijn er keurmerken voeding en voor duurzaamheid. Maar wat zijn keurmerken waar je op moet letten? 

keurmerken

Wat zijn keurmerken?

Een keurmerk is een logo op een product waarmee de fabrikant iets wil aantonen. Vaak wil hij laten zien hoe duurzaam, gezond of diervriendelijk iets is. Ook kan een keurmerk aangeven dat een bedrijf betrouwbaar is. Natuurlijk mag je niet zomaar een keurmerk plaatsen, daarvoor is toestemming nodig van de keurmerkeigenaar. Het helpt je controleren of een product of dienst voldoet aan bepaalde eisen en zo kun je verantwoorde keuzes te maken. Een goed keurmerk voldoet aan de volgende eisen:

  1. Het gaat verder dan wettelijke minimumeisen
  2. Het is duidelijk waar het voor staat
  3. Er zijn regelmatig onaangekondigde controles door geschoolde controleurs van een onafhankelijke organisatie

Let goed op, want niet elk logo is een keurmerk. Sommige fabrikanten bedenken zelf logo’s die ze op een keurmerk laten lijken. Omdat de producent deze logo’s zelf bedenkt en niet laat controleren zijn ze niet erg betrouwbaar.

Kies duurzaam!

Er zijn ontzettend veel keurmerken met allemaal een andere betekenis. De vraag is dus wat jij belangrijk vindt. Als je duurzamere keuzes wilt maken kun je kiezen voor biologische producten of milieuvriendelijke producten. Of misschien vind je diervriendelijkheid nog wel veel belangrijker. Bij kleding kun je er op letten dat de het fair-trade en zonder kinderarbeid is geproduceerd en dat het eventueel van ecologisch materiaal is gemaakt. Er bestaan keurmerken in diverse categorieën, waaronder: voeding, kleding, cosmetica, schoonmaakmiddelen, apparaten en verpakkingen. Per categorie zijn er weer allerlei keurmerken die iets zeggen over het product. Wat kies jij?

Duurzame keurmerken

Vind jij duurzaamheid belangrijk? Het grootste deel van de keurmerken heeft wel iets met duurzaamheid te maken. Hierbij let je vooral op milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Een bekend keurmerk is het FSC-keurmerk op hout en papier dat aangeeft of het hout duurzaam is verkregen. Er zijn in dat geval dus geen regenwouden voor gekapt. Het is belangrijk om na te gaan hoe betrouwbaar een keurmerk is. Sommige, zoals het EKO-keurmerk, Milieukeur en de scharreleierenkeurmerken zijn beschermd door de wet en dus zeer betrouwbaar. Bij andere keurmerken is het soms nog maar de vraag hoe goed er op wordt gecontroleerd.

Naast keurmerken kun je bij de aanschaf van een woning, auto of apparaat ook op het energielabel letten.

Keurmerken voeding

Vooral in de supermarkt letten veel mensen op keurmerken. Gezondheid wordt een steeds belangrijker thema en ook steeds meer mensen kiezen voor duurzame producten. Voor de verschillende soorten producten zijn er weer allerlei keurmerken. Dat kan het soms ingewikkeld maken. Zo zijn er voor eieren, vlees, vis, zuivel, groenten en fruit, koffie, thee en chocolade en streekproducten weer andere keurmerken.

Bij voeding is het meest duurzame keurmerk het EKO keurmerk. Bij de aankoop van vis is het belangrijk te letten op het FSC keurmerk, dat aangeeft dat de vis duurzaam is gevangen (geen overbevissing dus!). Bij koffie, thee en chocolade let je op het Fair-trade logo. En hoe dierenvriendelijk is een scharrelei eigenlijk?

KeurmerkenWijzer

Om wegwijs te worden in al die keurmerken heeft Milieu Centraal de KeurmerkenWijzer ontwikkeld. Daarin kun je per productgroep vinden welke keurmerken er zijn én wat ze precies zeggen. Met punten geven ze aan hoe milieuvriendelijk en diervriendelijk iets is en of het via eerlijke handel is verkregen. Daarnaast geven ze aan hoe betrouwbaar het keurmerk is. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen op welke keurmerken jij voortaan wilt letten. Zo wordt duurzaam inkopen doen een stuk makkelijker.

nog meer: wooninspiratie