WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voor niets gaat de zon op

Hmm… heerlijk, de zon schijnt en daar hoef je niets voor te doen. Wist jij dat je die warmte ook voor andere dingen kunt gebruiken? Het verwarmen van water bijvoorbeeld, zodat jij lekker kunt douchen. Lijkt dat je wat? Dan is een zonneboiler wat voor jou!

zonneboiler

Voordelen van een zonneboiler

Met een zonneboiler kun je bijna de helft van je energie(kosten) voor warm water besparen. En als jij van lekker warm douchen houdt of graag in bad gaat, dan bespaar je zo 140 euro per jaar (bij een gezin van 4 personen). Als je nu een elektrische boiler hebt dan bespaar je nog meer, zo’n 370 euro. Het is namelijk duurder om water te verwarmen met stroom dan met gas. Trouwens, maak je geen zorgen, de zonneboiler heeft zo zijn truckjes. Dus zelfs bij grijze Hollandse dagen hoeft je nooit koud te douchen.

De toekomst van de zonneboiler

Water verwarmen met behulp van de zon heeft 1 groot voordeel: zonlicht raakt nooit op. In de toekomst heb je waarschijnlijk nog meer profijt van een zonneboiler. Gas en elektriciteit worden namelijk steeds duurder. En de zon? Die is gratis!

Wat kost dat eigenlijk?

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van het type, de capaciteit die nodig is (afhankelijk van de grootte van jouw huishouden) en jouw comfortwensen. Er zijn drie soorten zonneboilers die warm kraanwater leveren: de standaard zonneboiler, de cv-zonneboiler en de compacte zonneboiler. Daarnaast is er de zonneboilercombi, die ook het huis verwarmt. Indien je een oude ketel hebt die aan vervanging toe is, kun je de nieuwe ketel en zonneboiler tegelijk plaatsen. Wel zo makkelijk en een stuk goedkoper. Wanneer je een ketel moet vervangen en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe ketel, lees je in onze blog ketelweetjes.

Natuurlijk moet je eerst investeren voordat je kunt profiteren van de energiebesparing. De prijs is afhankelijk van het type, de capaciteit die nodig is (afhankelijk van de grootte van jouw huishouden) en jouw comfortwensen. Een zonneboiler kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Je kunt ook direct je oude ketel vervangen door een zuinige hr-ketel, samen ben je dan tussen de 3.400 en 7.300 euro kwijt. Een flinke investering dus. Het is daarom voor de aanschaf verstandig om advies in te winnen bij een erkende installateur. deze kan jou precies vertellen wat de kosten in jouw geval zullen zijn én hoeveel je per jaar zou kunnen besparen. Houd ook rekening met de kosten voor het onderhoud, dat ongeveer eens in de 5 jaar nodig is.

Terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboiler bespaart ongeveer 50% van jouw kosten voor warm water. Als je weet hoeveel je per jaar kwijt bent, kun je de besparing dus ongeveer uitrekenen. Gemiddeld ligt de besparing tussen de 100,- en 370,- euro per jaar. In het beste geval is de terugverdientijd zonneboiler dus ongeveer 5 jaar (met een boiler van 2000,- en een besparing van 370,- per jaar).

Tips:

  • Wil jij weten of jouw huis geschikt is voor een zonneboiler? Milieu Centraal helpt je met Advies op maat. Vul de vragen in, dan ontdek je hoeveel warm water jij per dag gebruikt en welke zonneboiler daar bij past.
  • Een zonneboiler is een flinke investering en verdien je niet zo snel terug. Je kunt er ook voor kiezen om een zonneboiler te huren of leasen via een energiebedrijf of verhuurorganisatie.
  • Meer lezen over andere ervaringen met zonneboilers of wil ik zelf informatie delen? Kijk op Ervaringenmetenenergie.nl en deel je ervaring.
nog meer: wooninspiratie