WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voetprint cooking

Is jouw goede voornemen om dit jaar bewuster te gaan eten? Denk dan ook eens aan de ‘voetafdruk’ van je recept. Want hoe milieubelastend zijn onze dagelijkse maaltijden eigenlijk?

Voetprint cooking

Kookboek

Is bijvoorbeeld soja nu wel of niet goed voor het milieu? En wat als we allemaal nu eens een dag minder vlees gaan eten in de week? Dorien Soons zocht het uit en stelde een kookboek samen met recepten die rekening houden met de mate waarin het mileu wordt belast door wat je eet. Denk aan productie, bewerking en vervoer van de ingrediënten. Het gaat hierbij dan voornamelijk om de CO2-uitstoot. Dit samen resulteert in een voetafdruk van het recept. Met elk ‘voetje’ dat je bespaart kun je een huis warm houden als het vriest.

Een gemiddelde warme maaltijd staat voor 20 voetjes. In dit boek is een gemiddeld hoofdgerecht maar zo’n zeven voetjes waard. Eet je met een gezin? Dan maak je hier dus een flink verschil! De gemiddelde besparing per persoon per maaltijd is dan evenveel als de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij ruim 8 km autorijden.

In dit boek vind je per onderwerp de voor- en nadelen zodat je zelf een afweging kunt maken wat je haalbaar en belangrijk vindt. “Een betere wereld begint aan tafel” zoals Jort Kelder mooi zei over dit boek.

Ga snel aan de slag met de 100 CO2-lage recepten. Voetprint Cooking is o.a. verkrijgbaar via Bol.com.

 

nog meer: wooninspiratie