WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voedselverspilling tegengaan

Wij verspillen met z’n allen voor z’n 2,6 miljard euro per jaar aan voedsel. Per huishouden is dit gemiddeld 350 euro. Dit verdwijnt jaarlijks gewoon in de afvalbak. Dit moeten we toch kunnen verminderen? Lees hieronder onze tips om overbodige voedselverspilling tegen te gaan.   

voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling tegengaan

Die 350 euro aan levensmiddelen die we jaarlijks weggooien bestaat voor de helft uit voedselresten. Geopende en ongeopende verpakkingen die over datum zijn vormen de andere helft. Gerichter inkopen en koken zorgt er al voor dat je een stuk minder voedsel weg hoeft te gooien. Koop en kook dus niet meer dan je nodig hebt.

Minder voedsel verspillen = beter voor het milieu

Het weggooien van eten is niet alleen zonde en geldverspilling, het is ook helemaal niet duurzaam. Al dat eten moet verbrand, verwerkt of gerecycled worden. Dit kost veel energie en is lang niet altijd milieuvriendelijk. Daarnaast is het een verspilling van al het werk en de energie die gebruikt is voor de productie van het voedsel.

Doe jij aan voedselverspilling? Doe de test!

Om uiteindelijk minder voedsel te verspillen, is het een must om te weten hoeveel jij eigenlijk weggooit. Houd dit eens een week voor jezelf bij. Stop dit in aparte vuilnisbak of schrijf dagelijks op hoeveel eten je weggooit. Zo krijg je inzicht in jouw weggooigedrag.

Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan dit filmpje van Milieu Centraal. Met nog meer cijfertjes en weetjes over voedselverspilling.

nog meer: wooninspiratie