WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Urban farming

Van hoge gebouwen die tot aan de wolken reiken staan we niet meer te kijken, maar wie had ooit gedacht dat ook tuinen de lucht in zouden gaan? Voor een beetje groen hoeven we (in de toekomst) niet meer de stad uit, want met urban farming worden daken, muren en leegstaande panden gebruikt als landbouwgrond.

 

urban farming

Waarom urban farming?

Onderzoek van Unicef laat zien dat in 2050 bijna 92% van de Nederlandse bevolking in stedelijke gebieden woont. Dat zijn aardig wat monden die gevoed moeten worden, maar door de verstedelijking ontstaat er ook een tekort aan landbouwgrond en zal het platteland dus niet meer kunnen voldoen aan de enorme voedselvraag. En daar komt urban farming om de hoek kijken!

Voordelen urban farming

Bij urban farming wordt voedsel gekweekt op plekken waar je dit in eerste instantie niet zou verwachten. Parkeerplaatsen, parken, speeltuinen en leegstaande kantoorpanden lenen zich perfect voor stadslandbouw. Niet alleen zorgen alle nieuwe (moes)tuinen voor een gezondere en fijnere leefomgeving in de stad, groenten en fruit worden door de lokale productie ook veel betaalbaarder. En natuurlijk heeft urban farming een duurzaam tintje waar wij blij van worden:

  • De lokale productie leidt tot minder CO2 uitstoot
  • Afval hoeft niet te worden afgevoerd maar kan worden hergebruikt als compost
  • Lagere transportkosten
  • Een stadstuin is een prettige, ontspannen vrijetijdsbesteding waarvoor je niet de auto hoeft te gebruiken

Inspirerende voorbeelden

Vooral in Amerika is urban farming erg populair. Zo heeft de onderneming van Hantz Woodlands groen licht gekregen om van de vervallen stad Detroit de grootste groene farm ter wereld te maken. Een groots en uitdagend project dat als voorbeeld voor de hele wereld moet dienen. Ook in Nederland blijft de trend niet onopgemerkt. Een bekend Rotterdams project is ‘Uit je eigen stad‘. Dit project zaait, kweekt en teelt op kantoren, braakliggende terreinen en daken. Alles wat je uit eigen stad verbouwd, verkopen zij in hun eigen winkel of serveren ze in het restaurant. Ook in Amsterdam worden de groene handen uit de mouwen gestoken. Zo heeft de organisatie GrownDownTown een dakterras voor het Barbizon Hotel gerealiseerd waar zij zelf verse muntthee kunnen verbouwen.

Bron:  Rooflife | GrownDownTown | Trouw & Priva

nog meer: wooninspiratie