kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stookkosten verlagen

9 op de 10 huishoudens verwarmt haar huis met gas. Een gemiddeld huishouden stookt op jaarbasis voor zo’n 850 euro. Veel geld! Wat je kunt doen om je stookkosten te verlagen? Je verwarming ’s avonds op tijd flink lager zetten is stap 1. Hieronder nog een aantal tips. Zo zit je er warmpjes bij, maar houd je een hoop geld in je zak.stookkosten verlagen

Draai de verwarming dicht…

…niet overal natuurlijk, maar stook niet in ruimtes waar niemand is. Op je slaapkamer heb je het grootste deel van het jaar geen verwarming nodig: je slaapt het fijnst in een koele ruimte. Denk verder aan zolders, kelders en ongebruikte kamers. Sluit luiken en binnendeuren af om warmteverlies naar deze vertrekken te voorkomen. Dat levert behoorlijk wat op, gemiddeld 270 euro per jaar.

Take it easy

Het kan natuurlijk voorkomen dat je wel eens vergeet om de verwarming laag te zetten wanneer je het huis verlaat. Zonde, want dan stook je voor de mussen. Slimme thermostaten met klinkende namen als Anna, Toon, Evohome en Nest kunnen dit voorkomen.

Een slimme thermostaat is een thermostaat die van afstand bestuurd kan worden of zich aanpast aan jouw leefgedrag. Hierdoor kun je tot wel 22% besparen op je energierekening!

Iets voor jou?

Of een slimme thermostaat in jouw geval besparing oplevert, hangt van je gebruik af. Een slimme stoker kan dezelfde besparingen bereiken met een ‘domme’ thermostaat. En sommige slimme thermostaten moeten correct ingesteld worden om besparingen te realiseren. Bij onjuist gebruik zullen ze geen besparing opleveren.

Als jij jezelf herkent in de onderstaande beschrijvingen, kan een slimme thermostaat zinvol zijn voor jou:

  • Als je dagritme regelmatig en voorspelbaar is, zal een zelflerende klokthermostaat je in staat stellen energie te besparen.
  • Als je (werk)kamers apart wilt verwarmen van jouw woonkamer, kan een slimme thermostaat met zoneregeling interessant zijn.
  • Als je onregelmatige werktijden hebt, kan een op afstand bedienbare thermostaat van pas komen.
  • Als je vaak vergeet de verwarming laag te zetten kan een thermostaat zinvol zijn met bewegingssensor of geofencing (bepaalt aan de hand van het signaal van je smartphone of je in de buurt van je huis bent). Geofencing klinkt ingewikkeld, maar het is een techniek die gebruikt maakt van GPS om een geografisch gebied af te bakenen, bijvoorbeeld een zone om je huis. Het systeem kan aan de hand van het (GPS) signaal van je smartphone de verwarming lager (als je de zone uitgaat) of hoger (als je zone ingaat) zetten.

Energie besparen

Geen slimme thermostaat? Maak het jezelf gemakkelijk: zet een wekkertje of gebruik een standaardinstelling op je thermostaat. Dan hoef je er niet meer over na te denken. Overdag niet thuis? Zet de verwarming een uur voor vertrek lager, zo kun je jaarlijks 20 euro besparen. Ook ’s avonds kan de thermostaat automatisch omlaag. Heeft jouw huis vloerverwarming? Dan stel je de thermostaat ’s nachts en bij afwezigheid overdag twee graden koeler in.

In huizen gebouwd vóór 1994 kan de kachel ’s nachts en bij afwezigheid overdag op 15 graden. Het opwarmen de volgende dag kost energie, maar het kost nog veel meer energie om een slechter geïsoleerd huis op temperatuur te houden.

LTV-wat?

Bij LTV (lagetemperatuurverwarming) is de aanvoertemperatuur van het water naar radiatoren, vloer- of wandverwarming maximaal 55 graden. Bij ‘gewone’ verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Heb jij LTV? Dat is fijn, want hiermee bespaar je energie en je huis wordt gelijkmatiger verwarmd. Je kunt hierdoor je thermostaat standaard tot 2 graden lager instellen dan met een gewone CV, zonder verlies van comfort. Handig: als je gaat slapen of weggaat hoeft de temperatuur niet omlaag. Bij LTV met een convectorput in de vloer is het wel slim om de thermostaat 2 tot 4 graden omlaag te zetten. Let op, het is heel belangrijk dat je huis goed geisoleerd is, anders verdwijnen de voordelen van LTV.

Trek toch die trui aan…

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar die extra trui scheelt je zo 80 euro per jaar als je de thermostaat overdag één graadje lager zet. ’s Avonds doe je de gordijnen op tijd dicht. Gezellig en het gaat warmteverlies tegen. Let op! Het is belangrijk dat de gordijnen boven de vensterbank eindigen en niet de radiatoren bedekken.

nog meer: wooninspiratie