WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Spelcomputer steeds grotere stroomslurper

De ene spelcomputer is de andere niet, dat zal ook een gameliefhebber niet ontkennen. Maar wat verbruiken de Wii, Xbox en Playstation nu eigenlijk aan stroom? HIER zocht het uit.

energieverbruik

stroomverbruik

Meer dan de koelkast

Wanneer de spelcomputer gemiddeld twee uur per dag wordt gebruikt, is het elektriciteitsverbruik van de nieuwste modellen al meer dan het totale dagverbruik van een gemiddelde koelkast. In onderstaande tabel staat het elektriciteitsverbruik per jaar van een aantal veelvoorkomende spelcomputers opgesomd, uitgaande van een gemiddeld gebruik van twee uur per dag.

Besparen op de spelcomputer?

Het állerbeste kun je natuurlijk gewoon buiten spelen, maar onderstaand drie tips om energie te besparen met gamen.

  • Kies in plaats van de Xbox 360 of Playstation 3 voor de slim-versie. Deze dunnere versie verbruiken bijna de helft minder stroom. De Wii verbruikt echter veruit het minste stroom.
  • Denk twee keer na voordat je een nieuw model koopt. Nieuwe versies van spelcomputers verbruiken steeds meer stroom, in tegenstelling tot andere apparaten in huis die juist steeds zuiniger worden.
  • Veel spelcomputers verbruiken in stand-by nog steeds elektriciteit. Wanneer het apparaat lang niet gebruikt wordt, kun je het beste de stekker uit het stopcontact halen.

Over het HIER klimaatbureau

Stichting HIER klimaatbureau betrekt heel Nederland bij de oplossing van het klimaatprobleem. Om je inzicht te geven in jouw eigen stroomverbruik en de elektriciteitskosten van apparaten in huis, ontwikkelde HIER de tool HIER checkt: jouw stroomrekening. Met deze tool ontdek je in twee minuten hoe je honderden euro’s per jaar kunt besparen op stroom.

nog meer: wooninspiratie