WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Solar zonnepot voor in de tuin

Het is lente en dat is te merken: het zonnetje begint al lekker te schijnen en de bloemetjes beginnen te bloeien. Wil je ’s avonds ook nog kunnen genieten van de zon? Denk dan eens aan een solar zonnepot. Met dit potje breng je letterlijk het zonnetje in huis! Breng gelijk sfeer in je tuin en shop de zonnepot nu. 

sun jar

Sun Jar zonnewekpot

Het klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. De glazen zonnepot werkt op zonnecellen die overdag worden opgeladen door het zonlicht. ’s Avonds straalt het potje het opgenomen zonlicht weer uit. Dit gebeurt automatisch door middel van een sensor, die de pot aanschakelt wanneer het donker wordt. Hoe lang het potje werkt, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid opgenomen zonlicht. Als de pot volledig opgeladen is, werkt hij tot wel acht uur. Energiebesparend dus. En nog praktisch en decoratief ook.

Een liter licht

Je kunt een zonnepot ook zelf maken. In ontwikkelingslanden wordt het concept al veelvuldig toegepast. Het idee komt van Brazilaan Alfredo Moser die tijdens een stroomstoring de huizen verlichtte met water en met bleek gevulde frisdrankflessen. Heel simpel dus, maar enorm effectief! Bovendien is het duurzaam en betaalbaar. Om deze redenen promoot de non profit organisatie My Shelter Foundation het concept met hun Liter of Light project. Hun doel? Het bekostigen van economisch en ecologisch verantwoorde lichtbronnen in ontwikkelingslanden.

Hoe werkt het?

De flessen worden gevuld met water en wat bleekmiddel. Het bleekmiddel in de fles breekt het zonlicht af en produceert licht dat gelijk staat aan een gloeilamp van 55 Watt. De flessen worden in een gat in het metalen golfplaten dak gehangen en afgedicht met een lijm.

Pepsi maakte in samenwerking met de My Shelter Foundation een filmpje dat perfect illustreert hoe de donkere woningen in sloppenwijken worden getransformeerd tot leefbare lichte woningen. Bekijk het hier:

Bron: Cadeau.nlA Liter of Light

nog meer: wooninspiratie