WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Op zoek naar natuurlijke babyverzorging

Veel aanstaande moeders dromen weg bij de geur van Zwitsal… Zelf gebruik ik al jaren alleen natuurlijke producten. Voor mij is Zwitsal te sterk geparfumeerd en al helemaal voor een baby-tje wat van zichzelf al lekker ruikt. Maar waar moet ik op letten als ik natuurlijke babyverzorging wil gebruiken? En welke schadelijke ingrediënten in babyverzorging kan ik het best vermijden?

babyverzorging

Checklist schadelijke ingrediënten

Het zou het mooist zijn wanneer huidverzorging alleen zou bestaan uit ingrediënten die je ook kunt eten. Dan weet je zeker dat het veilig is voor de kwetsbare huid van je baby. Dat valt helaas niet mee, maar als je de volgende ingrediënten vermijdt kom je al een heel eind. Psst…niet zo’n zin om alle verpakkingen te checken? Volgende week deel ik een aantal natuurlijke babyverzorgingsmerken. Als je die koopt, zit je safe!

Minerale olie

Dit wordt gemaakt van aardolie en vormt een filmpje op de huid. Denk aan paraffine (kaarsvet) wat stolt op je huid. Zo sluit het de huid af en blokkeert de vocht- en zuurstofcirculatie. Vaseline is bijvoorbeeld pure minerale olie. Zie je op de verpakking termen als paraffinum liquidum of petrolatum? Dan zit er minerale olie in.

Chemische conserveringsmiddelen zoals parabenen

Kunnen de huid en ogen irriteren, kan de hormoonhuishouding ontregelen en is schadelijk voor het milieu. Je herkent ze op de ingrediëntenlijst omdat ze eindigen op ‘-paraben’.

Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES)

Lekker hè, zo’n shampoo die lekker schuimt? Dat komt door SLS. Deze stof kan huidirritatie, uitslag, haaruitval, roos en allergische reacties veroorzaken. Niet de beste eigenschappen voor een product wat je op je (hoofd)huid gebruikt. Extra tip: Het beste kun je alle stoffen vermijden die eindigen op ‘-eth’.

PEG en dioxaan

PEG-ingrediënten hebben een chemische bewerking ondergaan en zijn dus een afgeleide van het oorspronkelijke ingrediënt. Tijdens dit proces ontstaat 1,4 Dioxane en deze stof is kankerverwekkend. Omdat je niet weet of de 1,4 Dioxane is verwijderd, is het wijs om alle verzorgingsproducten met PEG te mijden.

Wees alert bij parfum als ingrediënt

In parfum kunnen flataten zitten, wat o.a. wordt gebruikt om plastic soepeler te maken, de zogenaamde weekmakers. Flataten verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Je lichaam kan ze slecht afbreken en daarom kun je ze ‘doorgeven’ aan je baby. Kies dus het liefste producten zonder parfum, dan weet je zeker dat er geen flataten in zitten. Pas ook op met essentiële oliën: deze kunnen namelijk synthetisch zijn en allergische reacties veroorzaken. Liever wel een lekker geurtje? Als de olie ‘goed’ is, staat er letterlijk gecertificeerde biologische essentiële olie op de verpakking.

Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.

Bron: European Commission | Tekst www.lauraenjames.com

 

 

nog meer: bloggers