WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Regenwater opvangen

Het is toch zonde dat we ons gazon besproeien en de auto wassen met kostbaar drinkwater. Jaarlijks gebruiken we zo’n tweeduizend liter drinkwater alleen al in de tuin. En dit terwijl er gratis en voor niets door het jaar heen liters water uit de lucht vallen. Als we met z’n allen dit regenwater opvangen, besparen we heel veel drinkwater. 

regenwater opvangen

Voordelen regenwater opvangen

Er valt in Nederland jaarlijks gemiddeld 800 liter regenwater per vierkante meter. Voor heel veel zaken in en rondom het huis kunnen we prima regenwater gebruiken in plaats van drinkwater. Dit kost je minder geld maar je ben ook heel duurzaam bezig. Door minder drinkwater te gebruiken, hoeft er minder grondwater gewonnen te worden. Dit zorgt voor minder uitdroging van de grond, minder zuivering en transport en minder belasting van het riool. Eigenlijk dus een win, win, win, win situatie!

Gebruik regenwater

De kwaliteit van ons regenwater wordt onderschat. Het is niet geschikt om te drinken, maar het is juist voor bepaalde andere zaken weer heel geschikt. Je kunt bijvoorbeeld regenwater opvangen voor:

  • Planten en bloemen water geven; er zitten veel goede stoffen in regenwater.
  • Je ramen en de auto wassen; regenwater bevat geen kalk dus je wast streep loos.
  • Je wc doorspoelen; voorkomt een kalklaag in je toiletpot.

Regenwater opvangen met regenton

Er zijn verschillende manieren voor het opvangen van regenwater. De eenvoudigste en goedkoopste manier is met een regenton. Hiermee vang je het water op dat via een regenpijp vanaf de dakgoten naar beneden stroomt. Regentonnen bestaan er in allerlei vormen. Geen plek voor zo´n grote ton in je tuin? Monteer dan een wandton aan je buitenmuur welke je ook aansluit op de regenpijp.

Opvanginstallaties

Wil je echt serieus aan de slag met het opvangen en gebruiken van regenwater? Laat je dan eens informeren over het integreren van een regenwateropvangsysteem. Het regenwater wat valt op je dak wordt via filtersystemen opgevangen in een ondergrondse watertank. Vanaf deze tank wordt het water naar de verschillende aftankpunten geleid. Hierdoor kan je op verschillende plekken in en rondom je huis gebruik maken van dit opgevangen en gefilterde regenwater.

Meer informatie over een regenwateropvangsysteem vind je op de website van het Duurzaam Bouwloket.

nog meer: wooninspiratie