WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Radiator schoonmaken

Wist je dat je radiator beter functioneert wanneer hij goed schoon is? Daarom is het verstandig hem af en toe schoon te maken. Dat bespaart uiteindelijk dus energie. Daarnaast is het fijn wanneer je geen stofnest in je huis hebt. Aan de slag dus met je radiator schoonmaken. 

radiator schoonmaken

Radiator schoonmaken

Veel mensen vergeten het om hun radiator schoon te maken. Het lijkt ze onnodig of gewoonweg te veel werk. Daarom geven wij hier een aantal tips om de radiator snel en gemakkelijk goed schoon te krijgen. op die manier zorg je dat hij weer optimaal kan gaan werken. Fijn voor jou en voor het milieu. Naast schoonmaken zijn er meer dingen die je kunt doen om je verwarmingssysteem te onderhouden, bijvoorbeeld de verwarming ontluchten.

Energieverbruik

Een radiator vang veel stof, dat had je vast al gemerkt. Het stof verzamelt zich achter, onder en in de radiatoren. Natuurlijk ziet het er vies uit, maar het is ook niet goed voor de efficiëntie van de radiator. De stofdeeltjes weerhouden de radiator om goed warmte af te geven en de ruimte warmt zo minder snel op. Dat kost dus meer gas end at merk je op de gasrekening. Bekijk ook onze andere tips om gas te besparen.

Waarmee schoonmaken?

Wist je dat er speciale schoonmaakborstels bestaan om radiatoren schoon te maken? Deze zijn smal en lang, zodat je overal gemakkelijk bij kunt. Ze zijn erg dun en meestal flexibel, zodat in de kleinste gaatjes stof verwijderd kan worden. Zo’n bostel is trouwens ook handig om stof achter een kast weg te halen.

Naast een schoonmaakborstel is de stofzuiger ook een uitkomst. Daarmee haal je het ergste vuil gemakkelijk weg. het best gebruik je de speciale opzetstukjes die bij de stofzuiger horen. Deze kunnen gemakkelijk tussen kleine ruimtes komen. Gebruik het liefst de opzetstukjes met borsteltjes, zodat je de radiator niet beschadigd.

Welk schoonmaakmiddel?

Als je de radiator goed schoont wilt krijgen heb je soms schoonmaakmiddel nodig. Daar kun je van alles voor gebruiken, maar gebruik nooit schuurmiddel. Met schuurmiddel of een schuurspons kun je de radiator beschadigen. dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Verwarming uit

Zorg als je de radiator schoonmaken gaat dat hij uitstaat. Een koude radiator is immers makkelijker (en veiliger) schoon te maken dan een warme of zelfs hete. Draai de thermostaat daarom een tijdje voor je gaat boenen omlaag.

nog meer: wooninspiratie