WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Plastic recyclen

Plastic is tegenwoordig onderdeel van ons leven. Je komt het werkelijk overal tegen: in meubels, apparatuur, verpakkingen en zelfs in douchegel. Erg milieuvriendelijk is dat helaas niet (plastic soep!) en de olie waar plastic van wordt gemaakt raakt een keer op. Plastic recyclen is daarom ontzettend belangrijk – en minder plastic gebruiken nóg belangrijker. 

plastic recyclen

Wat is het?

We zien plastic overal om ons heen, maar wat is het nu precies? Plastic is een vorm van kunststof die wordt gemaakt van aardolie. In raffinaderijen wordt de olie omgezet in polymeren, zoals polystyreen en polyethyleen. Door stoffen zoals weekmakers toe te voegen kunnen er bepaalde eigenschappen aan het materiaal worden meegegeven, bijvoorbeeld om het flexibel te maken. Niet erg natuurlijk dus. Er bestaan diverse soorten plastic, de meest gebruikte zijn:

  • Polyetheen (PE): plastic zakken, plastic tassen, knijpflessen van shampoo en afwasmiddel
  • Polipropeen (PP): margarinekuipjes, pakken, kratten
  • Polystyreen (PS): automaatbekers, wegwerpservies, piepschuim
  • Polyvinylchloride (PVC): kantoorartikelen, tuinslang, regenpijp, elektriciteitsbuizen, regenkleding
  • Polyetheentereftalaat (PET): flessen voor frisdrank, olie en azijn
  • Policarbonaat (PC): harde bekers en flessen

Plastic soep

Het grote nadeel van plastic is dat het niet biologisch afbreekbaar is. Daardoor blijft het ontzettend lang in ons ecosysteem bestaan. Plastic afval dat in het milieu terecht komt eindigt vaak in de oceanen. Al dit afval verzamelt zich voornamelijk in het Noordelijke deel van de Grote Oceaan, dit noemen we de ‘Plastic soep’. Het plastic wordt afgebroken in ontzettend kleine plasticdeeltjes, die we met het blote oog niet eens kunnen zien. Deze deeltjes worden opgegeten door zeedieren, zoals kwallen en vissen, die ze aanzien voor plankton. Daardoor sterven dieren en kan het plastic in onze voedselketen terecht komen.

Plastic recyclen

Wist je dat een huishouden ongeveer 20 kilo plastic verpakkingsafval per jaar produceert? Van al het huishoudelijk afval is zelfs zo’n 50% plastic. Zonde om dat allemaal zomaar te verbranden, onze aardolie raakt immers een keer op. Daarom wordt tegenwoordig in heel Nederland (behalve in Rotterdam) het plastic afval apart opgehaald en daardoor kunnen we plastic recyclen. Maar let op, want niet alles mag bij het plastic afval. Dit mag wel:

  • Plastic tasjes, zakken en folies
  • Kuipjes, bekers en bakjes
  • (Knijp-)flessen en flacons
  • Tubes, potjes en deksels

Als je meer wilt weten hierover kun je eens kijken op de website van Plastic Heroes.

Minder afval

Recyclen is mooi, maar de kwaliteit van het materiaal gaat er wel door achteruit. Daarom is het nog beter om minder plastic te gebruiken. Weiger voortaan plastic tasjes en neem zelf een boodschappentas mee. Op die manier kun je al heel wat besparen. Probeer daarnaast eens minder voorverpakte producten te kopen en ga voor verse groenten en fruit. Of kies producten verpakt in glas, blik of papier, want deze materialen kunnen beter gerecycled worden. Je kunt op heel veel manieren je eigen plastic gebruik omlaag brengen en zo het milieu ontlasten. Een mooi streven.

Lees ook eens onze artikelen over afval scheiden en recyclen voor nog meer tips om duurzaam met afval om te gaan.

nog meer: wooninspiratie