WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Opladers zijn energievreters

Je elektrische tandenborstel, je mobiele telefoon, laptop… Hoe vaak laat je de laders hiervan niet in het stopcontact zitten terwijl de apparaten allang zijn opgeladen? Dat kost je meer geld dan je denkt…

energie besparen

 

De hele dag ‘loos’ in het stopcontact

Je laders in het stopcontact laten zitten, dat kost energie en dus geld. Een voorbeeld: je laptop continu aan de lader laten liggen kost je zo’n 33 euro per jaar. Ook andere apparaten met een oplader kosten je nogal wat als de lader de hele dag ‘loos’ in het stopcontact zit. Zo verbruikt een kruimeldief ongeveer 15 kWh per jaar, dat is 3 euro. Een elektrische tandenborstel verbruikt ongeveer 5 kWh per jaar, omgerekend 1 euro. Het lijkt misschien weinig, maar als je alles optelt, kunnen al die opladers bij elkaar behoorlijk in de papieren gaan lopen. Een kleine moeite dus om ze ’s avonds even uit het stopcontact te halen.

Eén knop voor alles

Een handige manier om je laders voor het slapengaan uit te zetten, is de doordrukstekker. Dit zijn enkelvoudige of meervoudige stekkers met een knop. Met het uitzetten van de knop wordt een hele groep apparaten in één keer uitgeschakeld. Vera (34) zet ook altijd ’s avonds haar laders uit. Ze is sinds de geboorte van haar dochter bewuster bezig met energie. Vera: “Laders even uit het stopcontact trekken kost nog geen twintig seconden tijd, maar je verdient er letterlijk geld mee! Op de meeste plekken in huis hebben we nu trouwens inderdaad van die stekkerdozen met zo’n aan- en uit-knop, dat maakt het nog makkelijker. Met één druk op de knop zijn al je laders uit. En met het bespaarde geld kunnen we weer leuke dingen gaan doen met onze dochter, zoals een dagje eropuit.”

Meer tips om makkelijk te starten met energiebesparen? Kijk op Nuon.nl/energiebesparen

nog meer: wooninspiratie