WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vlekken verwijderen: van rode wijn tot inkt

Schoonmaken is niet de meest duurzame klus in huis. Er zitten vaak veel chemische stoffen in schoonmaakmiddelen en je hebt geen idee van de precieze werking en het nut. Gelukkig zijn er ook nog de schoonmaaktips van vroeger waarmee je gemakkelijk vlekken kunt verwijderen!

vtwonen 05-2018 | schoonmaken in de vaatwasser - keuken van hout

Rode wijn vlekken verwijderen

Rode wijnvlek? Wist je dat spa rood en witte wijn prima helpen? Gooi er dus nog een glas achteraan! Doordrenk de plek daarna met water. Doe je dit niet dan is de rode kleur wel weg, maar zorgen de suikers in de wijn of sap voor nieuwe vlekken. Witte azijn is een ander alternatief voor rode wijn vlekken verwijderen.

Zout kun je beter vermijden. Het haalt de rode wijnvlek wel weg, maar trekt ander vuil aan, waardoor een nieuwe vlek ontstaat. En gooi je Spa Rood over de vlek, dan bruist het weg. Even deppen met een doekje en de vlek is verdwenen.

Inkt vlekken verwijderen

Om een inktvlek van een balpen te verwijderen, kun je melk gebruiken. Melk of koffiemelk, het schijnt niets uit te maken. Doe de melk erop en wrijf het uit met een doek. Als het om kleding gaat, dan kun je ze hierna wassen. De inktvlek is na het wassen volledig verdwenen. Met een bloedvlek ga je hetzelfde te werk.

Grasvlekken verwijderen

Bij grasvlekken is het belangrijk dat je ze snel aanpakt. Hoe sneller je een grasvlek eruit haalt, hoe makkelijker het gaat. Groene grasvlekken haal je uit kleding door er groene zeep op te smeren. Laat dit even intrekken en was het daarna mee in de wasmachine. De vlek is na het wassen helemaal weg.

Meer tips

Bekijk hier alle schoonmaaktips.

nog meer: wooninspiratie