WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Minder voedsel verspillen

Wist je dat…een gemiddeld huishouden per jaar 350 euro aan eten in de prullenbak gooit? Dit ‘afval’ bestaat voor 50% uit maaltijdresten, 25% uit geopende verpakkingen en 25% uit voedsel dat nog in de gesloten verpakking zit. Daar valt een hoop te besparen!

minder eten verspillen

Slim boodschappen doen

Als je niet meer koopt dan je nodig hebt, voorkom je dat je eten weg moet gooien. Het Voedingscentrum geeft daarom tips om slim boodschappen te doen:

1. Ga na wat je nog in huis hebt
2. Maak een boodschappenlijstje
3. Koop niet meer dan je nodig hebt
4. Let op de houdbaarheidsdatum
5. Doe de verse boodschappen vaker
6. Houd vlees, kip en vis gescheiden van ander voedsel
7. Ruim boodschappen meteen op
8. Plan de maaltijden vooruit

Slim koken

Kook jij vaak teveel? Zonde! Weeg de producten eens voordat je gaat koken, dat scheelt een hoop verspilling. Geen weegschaal? Er zijn ook handige trucjes voor, zo reken je 4 gemiddelde aardappelen per persoon en voor rijst en couscous voldoet een koffiekopje per persoon. Een handig keukenhulpje is de spaghettimeter, waarmee je de hoeveelheden meet voor 1, 2, 3 of 4 personen.

Kliekjes

Blijft er toch eten over? Laat de kliekjes in de pan snel afkoelen in een bak koud water. Doe het eten in afsluitbare bakjes en bewaar ze in de koelkast. De kliekjes zijn nog 2 dagen houdbaar. Onbereide groente, fruit, vlees of vis over? Denk vooruit. Groente die je niet op tijd op kunt eten kun je kort koken en invriezen. Van overrijp fruit maak je een lekkere smoothie. En ook vlees en vis kun je invriezen of alvast bereiden. Bereid vlees is nog 3 tot 4 dagen houdbaar, vis 1 tot 2 dagen.

Tenminste houdbaar tot?

Wist jij dat er verschil is tussen Te Gebruiken Tot (TGT) en Tennminste Houdbaar Tot (THT)? TGT vind je op producten die snel bederven, zoals zuivel, vlees, groenten en fruit. Bij THT is de houdbaarheid veel minder streng: de fabrikant garandeert de kwaliteit tot de genoemde datum. Maar veel producten kun je daarna nog prima eten mits de verpakking onaangebroken is. Rijst, pasta en groenten in blik zijn bijvoorbeeld nog jaren goed na de THT datum. En koekjes, chips en sauzen zoals mayonaise enkele maanden.

Twee keer nadenken dus, voordat je eten in de prullenbak gooit. Eet smakelijk!

nog meer: wooninspiratie