WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Minder vlees en vis eten: 3 tips voor flexitariërs

Wist je dat een gemiddelde Nederlander in zijn/haar leven 522,5 dieren eet? Echt waar: 490 kippen, 27 varkens, 3 runderen en 2,5 lammetje… Dat terwijl dagelijks vlees eten niet noodzakelijk is voor je gezondheid. Én het is ook best duur. Wil jij best minder vlees en vis eten, maar weet je niet zo goed hoe? Hierbij 3 tips voor flexitariërs!

flexitarier

1. Kies een vaste dag

Het is altijd lastig om bestaande routines te doorbreken. Kies daarom één of meerdere vaste dagen waarop je standaard zonder vlees of vis kookt. Het is een beproefd concept: In Engeland hebben ze Meatfree Monday, in België Donderdag Veggiedag en in Nederland hebben we Plantaardig Maandag. Op deze websites vind je veel recepten en kun je je inschrijven voor de nieuwsbrieven, als extra steuntje in de rug.

2. Kies wat lekkers uit

In het begin is het even wennen om een gerecht zonder vlees of vis te bedenken. Je kunt er daarom voor kiezen om kant-en-klare vleesvervangers te gebruiken. Dit is een snelle oplossing, maar daag jezelf vooral uit om ook nieuwe recepten aan je repertoire toe te voegen. Bovenstaande websites geven veel inspiratie, maar ook op AH.nl kun je volop vegetarische recepten vinden. Ruim 4.000 maar liefst, daar zit vast iets bij wat je lekker vindt!

3. Ga goed voorbereid naar de supermarkt

Als je een gerecht gekozen hebt, maak dan een boodschappenlijstje. Eenmaal in de supermarkt val je gemakkelijk terug in oude gewoontes, maar nu kun je gewoon je lijstje volgen. Let verder op keurmerken. Als je toch vlees koopt let dan op het biologisch keurmerk of 3 Beter Leven-sterren. Voor vis is het MSC-keurmerk een goede richtlijn. Meer weten over de keurmerken? Download dan de KeurmerkenWijzer van Milieu Centraal, een handige app met informatie over meer dan 100 keurkmerken.

Bron: istock.com

nog meer: wooninspiratie