WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Milieuvriendelijk schoonmaken

Een schoon huis is natuurlijk ontzettend belangrijk. Helaas zijn de meeste schoonmaakmiddelen niet zo goed voor het milieu. Wist je dat je met allerlei (goedkope) huismiddelen je huis ook spik en span kunt krijgen? Beter voor het milieu én je portemonnee.

milieuvriendelijk schoonmaken

Milieuvriendelijk schoonmaken

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen on het milieu minder te belasten tijdens het schoonmaken. Zo kun je chemische schoonmaakmiddelen, zoals bleek, vermijden. Ga verder zuinig om met water en zorg dat je het zo min mogelijk vervuilt. Natuurlijk kun je ook flinke winst boeken met energiebesparing, dat betekent dus wassen op lage temperaturen en bijvoorbeeld kiezen voor een zuinige stofzuiger. Ook is het beter om afval zoveel mogelijk te voorkomen en het goed te scheiden. Hoe je dit doet, lees je in het artikel ‘afval scheiden‘.

Tip! Op onze website vind je een aantal duurzame schoonmaaktips van oma: spinnenweb verwijderen, ramen zemen, vlekken verwijderen en magnetron schoonmaken.

Schoonmaken met azijn

Wist je dat je met azijn ontzettend veel kunt schoonmaken in huis? Het is een ouderwets middel dat je oma waarschijnlijk veel gebruikte. Zij kreeg vroeger bijna alles schoon met alleen azijn, soda en groene zeep. Ook nu zijn deze middelen in veel gevallen voldoende om alles in huis goed schoon te krijgen. Het is milieuvriendelijk en ontzettend goedkoop. Ideaal dus! Hieronder een lijstje met dingen die je met schoonmaakazijn kunt doen:

  • Ramen, kozijnen en spiegels maak je streeploos schoon met lauw water en een scheut schoonmaakazijn
  • Ook vetaanslag in de keuken krijg je hiermee weg (meng het eventueel in een handige spuitfles)
  • Vlekken in tapijt krijg je weg door te deppen met een doekje met azijn
  • Azijn is verder een geweldige kalkreiniger, bijvoorbeeld in de waterkoker (aanzetten met water met wat azijn) of de badkamer
  • Je kunt azijn ook gebruiken tegen onkruid

Ecologische schoonmaakmiddelen

Wil je liever toch aan de gang met schoonmaakmiddelen, kies dan liever voor milieuvriendelijke producten. Er bestaan allerlei merken die ecologische middelen maken. Ze zijn biologisch afbreekbaar en belasten het milieu dus nauwelijks. Je kunt ze herkennen aan het Ecolabel.

Zuinige apparaten

Schoonmaken doe je niet alleen met een schoonmaakmiddel en een poetsdoek. Tegenwoordig gebruik je natuurlijk ook een stofzuiger, wasmachine en misschien nog wel andere apparaten. Deze elektrische apparaten gebruiken energie, wat ook niet zo goed is voor het milieu. Let daarom bij het aanschaffen van een apparaat op het energielabel. Vanaf september 2014 zullen alle stofzuigers een energielabel hebben en kun je dus kiezen voor een energiezuinig exemplaar. Dat kan ook heel wat gaan schelen op je energierekening. Natuurlijk kun je ook proberen om iets minder vaak te stofzuigen en af en toe een bezem te pakken, of gewoon iets minder te kruimelen. Alle beetjes helpen!

Zuinig met water

Het spreekt misschien voor zich, maar toch doen veel mensen het niet. Zuinig omgaan met water is belangrijk. Ga je het aanrecht afnemen, laat dan niet constant de kraan lopen. Was ook liever af in een bak met water, dan onder een lopende kraan. Zo bespaar je als snel enkele liters. Probeer ook zo min mogelijk warm of heet water te gebruiken. Het opwarmen van water kost namelijk gas, een fossiele brandstof die het milieu belast. Lees ook eens deze tips over het besparen van water. En ook niet onbelangrijk: houd het water schoon! Spoel dus geen chemische middelen het riool in die daar niet horen. Ga daarnaast zuinig om met de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Houd je gewoon aan de dosering die op de verpakking staat, dat is echt voldoende. Dat scheelt ook in de aanschaf van nieuwe reinigingsmiddelen en zorgt voor minder verpakkingsafval.

Milieuvriendelijk wassen

Tijdens het wassen van kleding valt vaak nog veel te besparen. Het is het best om op een lage temperatuur te wassen van 30 of 40 graden. In de meeste gevallen is dit voldoende om alles goed schoon te krijgen. Kies daarnaast voor een wasmachine met energielabel A+++ en gebruik geen droger. Vaak kan de was ook buiten goed drogen.

nog meer: wooninspiratie