WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Meterstanden doorgeven

Aan het eind van het jaar moet het weer: de meterstanden doorgeven. Maar hoe lees je ze precies af? En wat zeggen ze precies? Wij leggen het uit én geven je tips om volgend jaar te zorgen voor een lagere meterstand.

meterstanden doorgeven

Meterstand aflezen

Je kunt de meterstanden doorgeven van verschillende meters. Het verschilt per huis welke meter je hebt. Als je niet zeker weet welke meterstanden je moet doorgeven dan kun je contact opnemen met je energiemaatschappij.

  • Elektriciteitsmeter met één telwerk: deze meter is het makkelijkst. Geef het hele getal door, behalve het cijfer achter de komma.
  • Elektriciteitsmeter met twee telwerken: deze meter heeft twee telwerken. Elektriciteit I (T1) is het linker of het bovenste telwerk en Elektriciteit II (T2) de rechter of onderste. Cijfers achter de komma hoe je niet door te geven.
  • Digitale elektriciteitsmeter: deze heeft een elektronisch telwerk. Geeft altijd de meterstand van T1 en T2 door. De meterstanden T3 en T4 zijn bestemd voor teruglevering van elektriciteit.
  • Gasmeter: geef van de gasmeter de meterstand door zonder de cijfers achter de komma.
  • Stadswarmtemeter: maak je gebruik van stadswarmte, dan heb je een stadswarmtemeter. Geef de meterstand door mét de cijfers achter de komma.
  • Warmtetapwater meter: dit is een ronde meter, geef ook de cijfers achter de komma door.
  • Watermeter: je hebt een volumemeter of een snelheidsmeter. Alle snelheidsmeters zullen worden vervangen door volumemeters.
  • Slimme meter: de meest moderne meter is de slimme meter. Deze geeft automatisch de meterstanden door.

Hoe kun je je meterstanden doorgeven?

Niet alleen aan het eind van het jaar, maar ook bij een verhuizing of als je verandert van energieleverancier moet je je meterstanden doorgeven. Hoe je dat precies kunt doen kan per energiemaatschappij verschillen. Als het goed is ontvang je aan het eind van het jaar een bericht hoe en wanneer je de meterstanden doorgeven kunt. Meestal kan dat worden gedaan via de post of via internet. Neem bij vragen contact op met jouw energiemaatschappij.

Slimme meter = beter

Wil je nooit meer de meterstanden doorgeven? Kies dan voor een slimme meter. Deze handige energiemeter geeft de meterstanden helemaal automatisch door. ideaal! En hij heeft nog meer voordelen. Zo kan hij je inzicht geven in je energieverbruik. Door de slimme meter kun je daar om de twee maanden een overzicht van krijgen. Daarnaast kun je hem ook aansluiten op een verbruiksmanager. Daarmee wordt energie besparen nog makkelijker.

Energieverbruik gestegen?

Is je energieverbruik gestegen? Dan kun je je voorschotbedrag voor het komende jaar aanpassen bij je energiemaatschappij. Zo voorkom je dat je moet bijbetalen aan het eind van het jaar. Daarnaast is het verstandig eens te kijken hoe het komt dat je energieverbruik is gestegen. Op die manier kun je stappen nemen om energie te besparen. Bekijk daarvoor eens onze energie besparen tips.

nog meer: wooninspiratie