WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mei plasticvrij: zó verminder je gemakkelijk je plastic afval

Bij onze Zuiderburen in België staat de gehele maand mei in het teken van zo min mogelijk plastic afval produceren. Ook in Nederland vinden we het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Wil je een steentje bijdragen aan een beter milieu? Met deze handige tips verminder je gemakkelijk het plastic afval thuis.

plastic verminderen tips

Plastic soep

De term ‘plastic soep’ wordt steeds gangbaarder. En dat is niet voor niets: het probleem rondom plastic in de natuurlijk wordt ook steeds groter. Terwijl in de natuur al het afval op een gegeven moment vergaat, vormt plastic een permanente vorm van vervuiling. Dit geldt niet alleen voor plastic afval dat buiten de vuilnisbakken belandt, maar ook voor plasticdeeltjes in producten als autobanden en kleding. En al dit plastic verzamelt zich uiteindelijk op het laagste punt via water in de natuur: de zeeën. 

Hoewel dit probleem groot is en intimiderend aanvoelt, zijn er wel kleine dingen die je kunt doen om een klein steentje bij te dragen aan het verminderen van deze plastic soep. Want alle kleine beetjes helpen, om maar even met een cliché te strooien.

Een goed begin…

Het vereist enig voor- en denkwerk, maar wanneer je minder plastic afval wilt produceren is het belangrijk om nét even iets verder vooruit te denken. Veel eten on the go zit verpakt in plastic, om over rietjes en wegwerpbestek nog maar te zwijgen. Door zelf je lunch te bereiden en ook een hervulbare fles mee te nemen, voorkom je dit. En je eet – in de meeste gevallen – nog een stuk gezonder ook.

Stijlvolle(re) badkamer

Een slimme truc om de badkamer een stuk chiquer te laten ogen, is het vervangen van wegwerp zeepdispensers. Schaf een mooie glazen of keramieken variant aan, en vul deze telkens bij. Hierdoor hoef je niet steeds een plastic zeephouder te kopen en oogt het badkamerplankje nog stijlvoller ook.

badkamer wit tegels wasmeubel
Kunststof spiegel Gorgeous in wit inclusief ledstrip met bewegingssensor, 59,6x90x10 cm (lxbxd) € 440,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 cm en 120 cm en in zwart, zand en grijs). Top Solid wastafel Wide in wit, 40x91x20 cm (lxbxd) € 690,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 61 en 121 cm en in Quartz en Marmer). Kunststof afdekblad in wit, 90 cm € 200,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 en 120 cm). Kunststof onderkast Tidy in wit, 2 lades met push-systeem (ook verkrijgbaar met handgreep), 20x90x40 cm (lxbxd) € 1432,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 cm en 120 cm en in zwart, grijs en zand). Top Solid bad Soft Edge in wit inclusief plateau, 160x73x59,5 cm (lxbxh), inhoud 200 liter € 2950,- (ook verkrijgbaar in zand en in Quartz in grijs en zwart). Op de wand vtwonen tegels Marrakesh Nieve mat, 6,5×40 cm, per m² € 70,-. Op de vloer vtwonen tegels Classic Grey mat, 74×74 cm, per m² € 74,50.

Alle kleine beetjes helpen, om maar even met een

cliché te strooien.

De badkamer en tegels op de afbeelding hierboven komen uit de vtwonen collectie. Verkoopadressen vind je hier.

Afval scheiden

Het is een open deur, maar eentje die wel belangrijk is. Het scheiden van afval draagt namelijk wel degelijk bij aan een beter milieu. Dit geldt niet alleen voor groen, papier en glas, maar ook voor plastic! Nog niet overal kun je plastic inleveren, maar er bieden al steeds meer containerparken de mogelijkheid om bijvoorbeeld hard plastic en plasticfolies apart in te zamelen. 

Uit de kast

Kijk ook eens met een kritische bik naar je kledingkast. Ben je toe aan een nieuw item? Probeer dan eens kleding van natuurlijke materialen als linnen of katoen te kopen, en materialen als fleece en synthetische stoffen te vermijden. Want ook hier zitten kleine plastic vezeltjes in, die tijdens het wassen afgeven en zo in het water terechtkomen.

LEES OOK
Plastic fantastic: deze items zijn gemaakt van plastic flesjes

Verpakkingsvrij winkelen

Niet iedere stad heeft er een, maar ze zijn in opmars: de verpakkingsvrije winkels. Hier kun je zelf droge producten scheppen en afwegen in eigen potten en herbruikbare zakken. Schaf hiervoor een aantal mooie potten aan, of gebruik gewoon lege jampotten of andere glazen potten die je nog hebt staan. En breng natuurlijk altijd je eigen stoffen boodschappen tas mee, zodat je geen onnodig plastic tasje hoeft aan te schaffen.

nog meer: wooninspiratie