WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Watertanden: Zweeds designbedrijf lanceert collectie duurzame tafels en stoelen

Duurzaam, ambachtelijk en minimalistische functionaliteit, dat is waar het Zweedse designbedrijf Maze Interior voor staat. Na een proces van elf jaar brengt het nu haar eerste collectie stoelen en tafels uit, waarin deze handtekening duidelijk terug te zien is. De naam? Eveneens simpel en zonder poespas: Same Chair, Same Table.

Maze Interior tafel en stoelen

Slow production

De filosofie van Maze Interior is slow production. Hun creatieve proces heeft tijd nodig, de materialen worden grotendeels hergebruikt en overproductie wordt vermeden. Het bedrijf werkt nauw samen met Zweedse ambachtslieden, wat kwaliteitscontrole voor productie en milieubewustzijn van idee tot product mogelijk maakt. Alle ontwerpen van het Zweedse designmerk zijn dan ook duurzaam geproduceerd, met een zo laag mogelijke impact op het milieu.

Maakproces van 11 jaar

Het idee voor de collectie begon met een stoel alleen. Geheel in lijn met deze slow production filosofie werd het idee al élf jaar geleden geboren, toen Maze’s Creative Director Lotta De Visscher haar hart verloor aan een tweedehands stoel uit de jaren ’50. Gebaseerd op deze vintage vondst kwam de collectie Same Chair, Same Table tot wasdom.

Duurzame designs

Ontwerper Louise Hederström is verantwoordelijk voor het ontwerp. Hederström heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Haar werk omschrijft zich het beste als innovatief design dat vorm met functie combineert. ‘Het is belangrijk om producten te ontwerpen en te maken die praktisch en tegelijkertijd aantrekkelijk zijn en lang meegaan’, aldus de ontwerpster.

Moderne stoel met licht uiterlijk

Het resultaat van het elf-jarige creatieve proces? Same Chair: een moderne stoel in metaal en hout met zachte vormen die lichtheid en tegelijkertijd comfort uitstraalt. De stoel wordt geleverd in wit met een wit gebeitst eiken zitting, en in zwart met een zwárt gebeitste zitting in beuken- of notenhout. Door het luchtige design van de stoel past hij in vrijwel iedere ruimte en raak je er niet snel op uitgekeken.

Tafel met zachte vormen

Het uiterlijk van Same Table sluit daar naadloos op aan. De tafel heeft dezelfde zachte vormen als de stoel, wat een warme uitnodiging om te tafelen moet belichamen. Het model is voorzien van een zwaarder ogend tafelblad in een formaat dat ook goed werkt met kleinere oppervlakken. Hoewel de tafel niet erg groot is, kunnen er toch gemakkelijk vier personen omheen zitten.

Wil je meer zien van de collectie van Maze Interior? Dan kun je dat hier doen.

nog meer: wooninspiratie