WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lage temperatuur verwarming

Heb jij een huis dat heel goed geïsoleerd is? Dan kun je gebruik maken van lage temperatuur verwarming en zo flink wat energie besparen. Je huis wordt gelijkmatiger en constanter verwarmt en dat met minder energie. Fijn voor het milieu, maar ook voor jezelf!

lage temperatuur verwarming

Wat is lage temperatuur verwarming?

Bij lage temperatuur verwarming (ook wel LTV genoemd) is de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren (en vloer- of wandverwarming) gaat maximaal 55 graden Celsius. Dat scheelt, want bij gewone centrale verwarming kan dat soms oplopen tot wel 80 graden. Bij LTV is dus minder gas nodig om je huis te verwarmen. Daardoor gaat je gasrekening omlaag en worden er minder broeikasgassen uitgestoten. Daarnaast zorgt het voor een gezondere luchtkwaliteit in huis, mooi!

Hoe werkt het?

Net als bij normale radiatoren stroomt bij lage temperatuur verwarming warm water vanuit een cv-ketel (of ander verwarmingstoestel) door de leidingen in het huis en dan weer terug naar de ketel. Onderweg geeft het water warmte af aan de omgeving en zo warmt je huis op. Is het nog niet warm genoeg? Dan stookt de ketel het afgekoelde water weer op. Dat gaat door tot de gewenste temperatuur in huis is bereikt.

Het grote verschil? Bij LTV is het water geen 80 graden, maar slechts 55 graden Celcius (en soms zelfs maar 25!). Dankzij de speciale radiatoren of vloer- of wandverwarming is dit voldoende om het huis te verwarmen. Door de lage temperatuur werkt de verwarming met een hoger rendement en is er minder gas nodig.

Lage Temperatuur-radiator

Bij lage temperatuur verwarming kun je gebruik maken van vloerverwarming of wandverwarming. Gaat dat niet, dan kun je ook kiezen voor speciale lage temperatuur radiatoren. Een Lage Temperatuur-radiator is wat groter dan een normale radiator, zodat hij ook bij een lage temperatuur nog voldoende warmte kan afgeven. Daanaast zijn er ook nog Low H2O-radiatoren. Deze bevatten minder water en kunnen warmte beter geleiden, waardoor ze sneller opwarmen en de warmte nog beter afgeven. Met H2O-radiatoren kun je meer besparen dan met vloer- of wandverwarming.

Kan LTV in mijn huis?

LTV wordt aangebracht in de vorm van speciale radiatoren, vloerverarming of wandverwarming, dit moet dus mogelijk zijn in jouw woning. Het is verder alleen mogelijk in een zeer goed geïsoleerd huis, dat zijn dus vooral nieuwbouwwoningen. Natuurlijk kun je ook kijken of je je huis eerst beter kunt isoleren. Een systeem voor lage temperatuur verwarming is te koppelen aan bijna alle hr-ketels, collectieve verwarming en aan warmtepompen.

nog meer: wooninspiratie